Naslovna > Automobili > Hyundai > Next Generation FCEV > Koncept sa perspektivom
FOTO GALERIJA (10)

Hyundai Next Generation FCEV

Koncept sa perspektivom

Hyundai je još 2005. godine predstavio svoj prvi komercijalni model sa hidrogenskim pogonom iX35 FCEV. On će uskoro dobiti nasljednika….

Nakon što je početkom 2017. na Sajmu automobila u Ženevi predstavio FE ili Futre Eco koncept, Hyundaiji je krajem godine u Seulu predstavio usavršeniju konceptnu verziju ovog modela nazvanu Next Generation FCEV. Na prvi pogled radi se o automobilu koji je veoma blizu serijske proizvodnje. Za pogon koncepta je zadužen električni sistem sa hidrogenskim gorivim ćelijama. Riječ je o četvrtoj generaciji ovog pogona na čijem razvoju i usavršavanju Hyundai radi više od decenije. Mada nije potrvrđeno pogonski elektromotor novog modela bi trebao imati oko 160 KS i 400 Nm. Novi model se platformski oslanja na aktuelni Tucson, od kojeg se jasno dizajnerski distancira. Vanjski dizajn predstavlja nadogradnju FE koncepta predstavljenog u Ženevi. U Hyundaiju ističu da se željeli spojiti minimalizam i futurizam, u formi SUV automobila. Od interesantnijih detalja treba izdvojiti ručke na vratima koje su “utopljene” u karoseriju i izvlače se svaki put skada se vozilo otključa.

 

 

 

Digitalno i ekološki
Korejci ističu da je enterijer oblikovan moderno i opremljen po najsavremenijim hightech standardima, koji podrazumijevaju primjenu digitalnih instrumenata. Velika novost u Hyundaijevim modelima i objedinjavanje instrument panela i ekrana multimedije u jednu cjelinu, po principu koji smo do sada mogli vidjeti samo u Mercedesovim automobilima. Enterijer i specifičan i po boji koja održava harmoniju sa prirodnim elementima. Kvalitet više je i podatak da su njegovoj izradi korišteni samo ekološki bio materijali.
 

Datum objave: 15/01/2018
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook