Naslovna > Tehnika > Korejcima električni pogon nije dovoljan

Hyundai

Korejcima električni pogon nije dovoljan

Mnogi proizvođači automobila već su uveliko zakoračili u svijet elektrifikacije, međutim neki od njih se baziraju i na druge izvore energije, kao što su vodonične gorive ćelije...

Baš kada smo svi pomislili da će električni pogon biti sasvim korektna i prihvatljiva zamjena za SUS motore, pojedini proizvođači se ne zaustavljaju samo na polju elektrifikacije, već eksperimentišu i sa drugim ekološki prihvatljivim izvorima energije, kao što je vodonik. Jedan od proizvođača kome su vodonikove gorive ćelije prihvatljivo rješenje svakako je korejska Hyundai Motor Group, pod čijom su kapom brendovi Hyundai i Kia, a koja je objavila dugoročne planove za dalji razvoj vozila koja kao pogonsko gorivo koriste vodonik.

 


Ova grupacija planira da do 2030. podigne nivo proizvodnje automobila sa vodoničnim gorivnim ćelijama na čak 500.000 vozila godišnje, a pored toga da istovremeno izrađuje i 200.000 jedinica raznih transportnih sredstava (dronova, viljuškara, morskih plovila...) koja će za kretanje takođe koristiti pomenutu tehnologiju zasnovanu na vodoniku. Korejska kompanija očekuje da tražnja za vozilima sa vodoničnim gorivnim ćelijama do 2030. poraste na 2 miliona jedinica godišnje, ovakav projekat potražuje velika ulaganja, a u ovom slučaju ona iznose oko 6,7 miliona dolara, koje će grupacija uložiti zajedno sa svojim partnerskim kompanijama. Da li je vodonik budućnost kada je u pitanju pogonsko gorivo, vrijeme će pokazati, a Hyundai između ostalog najavljuje da će unaprijediti sistem sistem vodoničnih ćelija koji koristi u svom modelu Nexo.

Datum objave: 13/12/2018
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook