Naslovna > Tehnika > Kraj SUS motora

BMW

Kraj SUS motora

Njemačka kompanija najavila je obustavu proizvodnje benzinskih i dizelskih motora u glavnom pogonu u Minhenu, a mjesto će ustupiti električnim pogonskim sklopovima…

BMW će pristupiti postavljanju novih mašina namijenjenih za proizvodnju električnih automobila, a to  znači da se u glavnom pogonu u Minhenu više neće prizvoditi benzinski i dizelski motori. Obnovljeni proizvodni pogon će ukupno koštati 400 miliona eura, a trebalo bi da počne sa radom 2026. godine. Odluka da se okonča proizvodnja SUS motora u jednoj od najstarijih minhenskih pogona znači i da će oko 1,000 radnika biti preraspoređeno na druge poslove u BMW-u.

 

 


,,Ostajemo doljedni našoj strategiji elektrifikacije za koju smo se opredijelili. Svaki od naših njemačkih pogona će proizvoditi barem po jedno potpuno električno vozilo do 2022. godine“, izjavio je direktor proizvodnje BMW-a, Milan Nedeljković. Zanimljivo je da je do transformacije u fabriku električnih vozila došlo u jednoj od najstarijih minhenskih pogona, u kojem BMW proizvodi gotovo 100 godina automobile sa SUS motorima. U BMW-u ipak ističu da upravo ova odluka pokazuje da takva transformacija ukoliko joj se pristupi strateški i hrabro, može obezbijediti zadržavanje, pa čak i povećanje velikog broja radnih mjesta i to u sred velikog grada kao što je Minhen. Što se tiče motora sa unutrašnjim sagorijevanjem, oni će nastaviti da se proizvode u austrijskom Steyru i Hams Hallu u Engleskoj.

Datum objave: 20/11/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook