Naslovna > Automobili > Rolls-Royce > Cullinan > Kraljevski luksuz po vrtoglavoj cijeni
FOTO GALERIJA (38)

Novo iz Rolls-Royce

Kraljevski luksuz po vrtoglavoj cijeni

Ispod poklopca Cullinan-a nalazi se twin-turbo V12 agregat radne zapremine 6,75 litara koji razvija brzinu i do 563 konjske snage i čak 850 Nm obrtnog momenta...

Kompanija Rolls-Royce publici je konačno predstavila svoj novi model Cullinan-a a njegova početna cijena dostiže vrtoglavih 273.000 eura. Ovaj skupocijeni automobil prvi je krosover model na svijetu, ali i prvi SUV za Rolls-Royce. Iz ove kompanije opisuju da je Cullinan automobil za sve terene koji može da priušti pravo kraljevsko putovanje. Ovo je drugi model u gami britnaskog proizvođača koji je baziran na novoj platformi koja se zove „Architecture of Luxury“, nakon nove generacije modela Phantom. Ispod poklopca Cullinan-a nalazi se twin-turbo V12 agregat radne zapremine 6,75 litara koji razvija brzinu i do 563 konjske snage i čak 850 Nm obrtnog momenta.

 

 

Za koje vrijeme ova “zvijer” od mašine može da postigne brzinu od 100 km/h nije poznato ali je navedeno da vozilo postiže maksimalnu brzinu od 250 km/h. Što se tiče bezbjednosti u vožnji na brdovitim terenima Cullinan posjeduje sistem aktvnog podešavanja amortizera uz pomoć vazdušnog kompresora. Ovaj sistem radi na principu da potiska točak ka tlu u slučajevim kada se on zbog nepristupačnog terena odvoji od podloge. Na ovaj način vozaču se daje sigurnost da će njegov ljubimac konstatno biti u dodiru sa tlom kojim se kreće. Nešto još što je značajno, a kada govorimo o sigurnosti vožnje, je svakako sistem upravljanja vozila koji je potpuno nov. Tako Cullinan posjeduje dugme koje vozaču daje mogućnost da iskoristi sve Nm obrtne momente koje ima ovaj automobil. Samim tim vozilu se daje mogućnost da neometano “plovi” svim terenima od trave, blata pa sve do pijeska i snijega. Upravljač automobila je deblji i ima manji prečnik od bilo kojeg drugog upravljača na bilo kojem  Rolls-Royce modelu, a ekran centralnog infotejment sistema je osjetljiv na dodir. 

 

 

Nešto što je posebno na ovom vozilu je i to da on može da gazi vodu dubine čak do 540 mm a da ne bude ugrožen njegov sistem rada. Šasija je konstruisana tako da sada poseduje modifikovan sistem automatskog vazdušnog ovijesa koji sada ima veće vazdušne podupirače, kako bi vožnja u Cullinanu, čak i po neravnom terenu bila pravo uživanje. Kada govorimo o veličini vozila Cullinan se može sa ovim i te kako pohvaliti. Dugačak je 5.341 mm, širok 2.164 mm i visok 1.835 mm, a međuosovinsko rastojanje iznosi 3.295 mm. Težina automobila iznosi 2.660 kg.  Kapacitet prtljažnika je 600 litara, međutim, po prvi put ikad u nekom od modela kompanije Rolls-Royce, zadnja sjedišta se mogu sklopiti čime se kapacitet povećava na masivnih 1.930 litara. Što se tiče zadnjeg sjedišta vozila kupci će moći da izaberu između normalnih sjedišta i luksuznija dva koja su odvojena. A ono što je posebno kada govorimo o zadnjem dijelu vozila je to što se sjedišta mogu odvojiti staklom od prtljažnika pa je time i manje smanjenje buke u vozilu.

 

 

Ono  što ovaj automobil čini posebnim je svakako i to je da kada mu se vlasnik približi on se autmoatski spušta 40 mm kako bi se moglo lakše ući. Specifičnost je i to što posjeduje dugme čijim pritiskom na zadnjem dijelu automobila pokreću se dvije kožne stolice i mali stolić što vlasnicima omogućava uživanje u prirodi, na putovanju i drugim prilikama u kojima žele da se odmore. Cullinan poseduje i različit sisteme za asistenciju vozaču i bezbednosti, sve od kamera sa režimom noćnog snimanja do upozorenja na životinje i pješake na putu. Tu su još i sistem sa četiri kamere za panoramsko snimanje, aktivna kontrola vožnje, sistem upozorenja na saobraćaj ispred i iza vozila, ekran visoke rezolucije, WiFi prenosna tačka i naravno navigacija i sistemi za zabavu.

Datum objave: 11/05/2018
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook