Naslovna > Automobili > McLaren > 765LT > Lagani superautomobil

McLaren 765LT

Lagani superautomobil

Britanski proizvođač superautomobila je predstavio novi model sa nizom poboljšanja performansi zbog kojih sa punim pravom nosi oznaku Longtail....

 

Novi McLaren 765LT pokreće četvorolitarski twin-turbo agregat koji isporučuje 765 KS pri 800 Nm obrtnog momenta. Prema proizvođaču, ovaj model dostiže ubrzanje od nule do 100 km/h za sa samo 2,8 sekundi, a brzinu od 200 km/h dostiže za 7,2 sekunde što je za 15% veće ubrzanje od modela 720S na kome se LT bazira. Izvršeni su brojni inžinjerski „zahvati“ kako bi 765LT imao što manju težinu. Na zadnjem dijelu titanijumski četvorostruki izduvni sistem je za 40% lakši od čelične varijante, dok materijali iz tehnologije F1 i tanja stakla dodatno redukuju kilograme.

 

 

Novi desetokraki naplatci od lakih legura sa pneumaticima Pirelli P Zero Trofeo R „skidaju“ još 22 kilograma, dok su u cilju uštede na težini uklonjeni čak i klima uređaj i audio sistem. Zadnje dvije stavke kupci mogu opcionalno zahtijevati kao dio opreme bez ikakve doplate. Ukupna težina ovog superautomobila iznosi 1.339 kg što je za 80 kg manje od modela 720S. 765LT dolazi sa novim aerodinamičkim karoserijskim paketom od karbonskih vlakana koji omogućavaju 25% veći aerodinamički potisak. Karbon-keramički kočioni sistem iz modela McLaren Senna skraćuje zaustavni put.

 

 

U kabini se nalaze sportska sjedišta izrađena od karbonskih vlakana, a centralni tunel je takođe izrađen od lakih materijala. Dijelovi kabine su presvučeni Alcantarom, a McLaren nudi kupcima izbor 17 nijansi karoserije, uključujući i eksluzivne nijanse samo za ovu seriju: Nardo narandžastu i dimljeno bijelu. Ova serija će biti limitirana na svega 765 primjeraka širom svijeta, a cijena ovog jedinstvenog superautomobila još nije objavljena.

Datum objave: 05/03/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook