Naslovna > Automobili > McLaren > 765LT > Lakši, snažniji i agresivniji superautomobil

McLaren 765LT

Lakši, snažniji i agresivniji superautomobil

McLaren je započeo proizvodnju svog novog superautomobila koji nosi oznaku 765LT.

McLaren 765LT pokreće prerađena verzija četvorolitarskog V8 agregata iz modela 720S. Ovaj superautomobil sada raspolaže sa 765 KS i 800 Nm obrtnog momenta što omogućava sprint do „stotke“ za 2.8 sekundi, do 200 km/h za sedam sekundi i maksimalnu brzinu od 330 km/h. McLaren ističe kako je ubrzanje modela 765LT za 15% brže od onog koje posjeduje 720S, a to je postignuto drastičnom „dijetom“ koja je skinula 80 kilograma mase sa navedenog standardnog modela i ukupna težina sada iznosi samo 1.339 kilograma.

 

 

 

Nadogradnje uključuju tanja stakla, olakšanu transmisiju i četvorostruki titanijumski izduvni sistem koji je za 40% laganiji od konvencionalnog čeličnog. Novi aluminijumski naplaci sa 10 krakova olakšavaju vozilo za dodatnih 22 kilograma sa modela 720S, dok su klima uređaj i stereo sistem uklonjeni. Međutim na zahtjev kupaca oni se mogu ponovo ugraditi bez dodatnih troškova.

 

765LT takođe dobija novi aero paket, koji daje dosta upečatljiviji izgled od standardne karoserije 720S i pruža 25% više potisne sile. Ova nadogradnja uključuje i razdjelnik od karbonskih vlakana, novi prednji branik, šire bočne spojlere, agresivniji zadnji difuzor i veći aktivni repni spojler.

 

 

 

Od navedenih komponenti, zadnji spojler i zadnji branik je dizajnirao McLaren Composites Technology Center, koji je prvi put radio na vozilu za svakodnevni saobraćaj. Keramičko-karbonski diskovi i kočiona kliješta od modela Senna skraćuju zaustavni put. McLaren je upravljač 765LT učinio dosta bržim od 720S, dok je ugrađena tvrđa torziona greda kako bi se povećale povratne informacije vozaču.

 

Karbonska vlakna su takođe obilno korištena za izradu unutrašnjosti – centralni tunel, trkačka sjedišta i pod su izrađeni laganog materijala. Kontrolna tabla, upravljač i sjedišta su obloženi Alcantarom čiju boju kupci biraju po želji. Kupcima je takođe na raspolaganju 17 različitih nijansi karoserije, ali i specijalno prilagođene šeme boja odjela McLaren Special Operations.

 

 

Cijene se kreću od 305.700 eura po jedinici, a proizvodnja je limitirana na 765 primjeraka raspoređenih u narednih 18 mjeseci. Zanimljivo je da su sve jedinice u ovogodišnjoj proizvodnji prodate, a kompanija već prima uplate za iduću godinu...

Datum objave: 25/09/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook