Naslovna > Vijesti > Lamb favorit broj 1

Red Bull Air Race

Lamb favorit broj 1

Sredinom februara utrkom u Abu Dhabiju počinje nova sezona Red Bull Air Race šampionata u kojem će veteran Nigel Lamb u svom Breitlingu pokušati odbraniti naslov, a glavni će mu konkurenti biti Bonhome i Arch ...

Da je prošlogodišnja sezona Red Bull Air Race šampionata bila uspješna potvrđuje činjenica što ćemo i ove godine moći uživati u ovom takmičenju i nevjerovatnim performansama najboljih pilota današnjice. Prošlogodišnji šampion Nigel Lamb u sezonu ulazi kao favorit, s obzirom na činjenicu da je njegova forma u 2014. godini išla samo uzlaznom putanjom. Ako nastavi po starom vetaran Lamb je favorit broj jedan. Sa druge strane najveća prijetnja će mu biti željni titule Arch i Bonhome. Dvojica  dokazanih, odličnih pilota i prošle su godine imali sjajne nastupe, ali ne i konstantnost što ih je na kraju koštalo titule. Ako ćemo spominjati favorite iz sjene onda moramo spomenuti dva imena. Prvo je Pete McLead, Kanađanin koji je dugo u takmičenju, a prošle godine je pokazao da može do najvišeg postolja na podiju. Slična je situacija i sa Nicholasom Ivanoffom, koji je imao promjenjive nastupe u 2014. ali lucidnom vožnjom u jednoj utrci bio je prvi i jasno svima pokazao svoje mogućnosti.

 

Nove lokacije

Ovogodišnji Red Bull Air Race šampionat održat će se na osam lokacija. Dvije su potpuno nove, neke su stare, a jedna je prije nekoliko godina bila domaćin šampionatu. Sve će početi sredinom februara u Abu Dhabiju, kao što je to bio i slučaj prošle godine. Niska visina na stazi, visoka temperatura i vjetar koji puše na gore glavne su odlike prve stanice šampionata. Prošle godine druga lokacija bio je Rovinj u Hrvatskoj, no ovaj put to će biti Chiba u Japanu, gdje Air Race dolazi prvi put u svojoj historiji. Takmičenje u Japanu desit će se sredinom maja, a već krajem tog mjeseca piloti će preseliti opet po prvi put u historiiji takmičenja, u Rusiju, tačnije u Sochi. U junu ćemo ostati bez takmičenja, ali već 4. jula piloti će se boriti sa vremenom u Budimpešti. Glavni grad Mađarske najbliži je  geografski nama u ovoj godini u kalendaru takmičenja. Podsjećamo, upravu u Budimpešti 2009. desio se pravi spektakl na Air Race-u, kada se u gledalištu okupilo 650.000 ljudi. U augustu takmičenje seli na poznatu lokaciju u Britaniji, u Ascot. Nakon toga u septembru su utrke u Spilbergu u Austriji i Fort Worth-u u Teksasu. Posljednja, osma ovogodišnja utrka desit će se u oktobru u Las Vegasu, gdje ćemo dobiti novog šampiona Red Bull Air Race takmičenja.

Datum objave: 02/02/2015
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook