Naslovna > Automobili > Lamborghini > Huracan > Lamborghini i dalje sa V10 agregatom
FOTO GALERIJA (13)

Lamborghini Huracan

Lamborghini i dalje sa V10 agregatom

Lamborghini je potvrdio vijest da će nasljednik modela Huracan biti pogonjen sa V10 agregatom.

Ovo je dobra vijest iz više razloga: dok većina proizvođača superautomobila smanjuje pogonske agregate i ugrađuje „astmatični“ turbo, Lamborghini se drži svog najjačeg oružja – V12 agregata koji se nalazi u Aventadoru. Drugi dobar razlog je taj da je nakon kratkog života modela Lexus LFA, smrti Dodge Vipera i neposredenog izdisaja modela Audi R8, Lamborghini ostaje jedina nada za nastavak proizvodnje superautomobila sa V10 agregatima, što zvuči prilično tužno.

 

 


Maurizio Reggiani direktor za razvoj i istraživanje kompanije Lamborghini izjavio je na sajmu automobila u Ženevi, da će zadržavanje u proizvodnji V10 agregata za razliku od V8 dati prednost Lamborghiniju nad konkurentskim modelima kao što su McLaren 720S i Ferrari 488GTB. On je takođe dodao da će dva cilindra više na agregatu modela Huracan činiti popriličnu razliku naspram modela u čijoj se klasi nalazi. Poput narednog modela sa sa V12 agregatom, i sljedeći „razjareni bik“ opremlje V10 agregatom će biti hibridizovan.

 

 

 

Ali prije nego što se većina konzervativnih ljubitelja superautomobila počne zgražavati nad ovim potezom kompanije Lamborghini, treba sagledati i pozitivnu stranu ove odluke: hibridni pogon će omogućiti ispunjavanje ekoloških regulativa bez gubitka temperamentnosti koje ovi automobili posjeduju. A ako ste ipak protivnik ideje „elektrifikacije“ Lamborghinija, imate određeno vrijeme da nabavite sebi „čistokrvni“ Huracan. Ovaj model će biti u prodaji samo četiri godine, a model koji je on zamijenio Gallardo uživao je jednodecenijsku produkciju, tako da će se ovi „čistokrvni“ superautomobili  ipak poprilično viđati na cestama....

 

Datum objave: 16/03/2018
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook