Naslovna > Auto moto sport > Latvala slavio u Finskoj

WRC

Latvala slavio u Finskoj

Finski vozač Jari-Matti Latvala drugu je godinu zaredom, a treći put ukupno, slavio na domaćem reliju. Nakon 20 etapa, voženih po 65. put kroz šume Finske, bio je za 13,7 sekundi brži od timskog kolege i aktuelnog svjetskog prvaka Sebastiena Ogiera, dok je trećeplasirani Norvežanin Mads Ostberg u Citroenu zaostao više od minut i po ...

Devet brzinskih ispita bez servisa i izuzetno visoke prosječne brzine na ispitima bile su odlike prvog dana i najave daljih velikih uzbuđenja. Najboljim se pokazao 30-godišnji Finac koji je prvi dan završio 2,6 sekundi prije timskog kolege Ogiera.  Na pristojnoj distanci bio je Citroënov vozač Kris Meeke kasneći 24 sekunde za vodećim. Već tada vidjeli smo mnogo problema i odustajanja. Najteže je prošao treći Volkswagenov vozač, Andreas Mikkelsen, čiji je oštećeni Polo bilo nemoguće popraviti za sledeći dan. Slično je prošao i Hyundaijev Hayden Paddon – teško izlijetanje koštalo ga je nastavka relija.

 

Kubica je tada imao velike problema zbog kvara na alternatoru, a definiitnvo je odustao drugog dana. Nekoliko stotina metara prije cilja zadnjeg brzinskog ispita njegova Fiesta je otklizala sa staze, pogodila kamen, te završila na krovu. U Finskoj se greške skupo plaćaju, a to je na svojoj koži osjetio i Kris Meeke. Kraće izlijetanje i susret točkova sa stablom bio je poguban za ovjes Citroëna, a Britanac na taj način ispsutio relativno sigurno treće mjesto. Drugog dana Latvala je, pored brzine, pokazao i ono što mu najčešće fali – konstantnost i sigurnost.

 

S obzorom na to da je drugog dana povećao svoju prednost, treći dan je za Latvalu bio manje-više rutina, premda Ogier nije popuštao do samog kraja relija. Razlika među dvojicom timskih kolega, međutim, nikada nije pala ispod deset sekundi, što je Latvali dalo dovoljno prostora za doziranje tempa, ako je u Finskoj moguće govoriti o takvim stvarima. Na kraju, kao što smo rekli, Ogier je bio sporiji za 13,7 sekundi, a trećeplasirani Mads Ostberg za minut i 36 sekundi.

 

S 25 bodova za pobjedu te još dva boda osvojena u tzv. "power stageu", u kojem je Ogier bio najbrži i osvojio tri boda, Latvala se probio na drugo mjesto u redoslijedu vozača s 93 boda. Fincu je ovo bila druga pobjeda u sezoni, nakon što je najbrži bio i u Portugalu, a ukupno 14. trijumf u karijeri u WRC-u. Ipak, naslov svjetskog prvaka će mu i ove godine ostati neostvarena ambicija, jer pet relija prije kraja vodeći Sebastien Ogier ima čak 182 boda. Naredna trka voziće se  od 20. do 23 avgusta u Njemačkoj.

Datum objave: 03/08/2015
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook