Naslovna > Auto moto sport > Latvala stao na najviše postolje

WRC Francuska

Latvala stao na najviše postolje

Na nedavnoj utrci WRC šampionata na Korzici u Francuskoj vozač volkswagena Jari -Matti Latvala odnio je svoju treću pobjedu ove sezone i tako uspio da ponovi prošlogodišnji uspjeh sa Rally de France …

Na dan otvaranja trke vremenski uslovi nisu bili naklonjeni vozačima a Latvala je završio na trećoj poziciji sa 22,9 sekundi zaostatka iza M-sportovog vozača Elfyn Evans koji je bio prvi sa izvanrednim vremenom u trećoj fazi. Treći dan vrijeme se poboljšalo ali je i dalje bilo nezgodno u petom dijelu staze. To nije zaustavilo Latvalu da se približi Evansu na 1,7 sekundi prije ulaska u šestu fazu.Prije ulaska u završnicu Latvala je imao 2 sekunde prednosti ali je vrlo brzo povećao na 17,6 u sedmoj a zatim na 32,7 sekundi u osmoj fazi i tada je pobjednik već bio jasan. Na kraju je pobijedio sa 43 sekunde prednosti ispred solidnog Evansa kojem je ovo najbolj rezultat u karijeri i tek drugo postolje.  Iako je u jednom trenutku vodio, on nije krio oduševljenje drugim mjestom a trenutno se nalazi na sedmoj poziciji ukupnog poredka šampionata. Treće mjesto uzeo je Mads Mikkelsen u Volkswagenu koji je pored svih napornih pokušaja i napada kasnio za Evansom 3,2 sekunde. Daleko iza Mikkelsena sa zaostatkom od 47 sekundi našao se usamljen na četvrtoj poziciji Kris Meeke a pratio ga je Hayden Paddon u svom Hjundaiju sa 20,2 sekunde zaostatka.

 

Šesto mjesto je zauzeo vozač Citroena norvežanin Mads Osteberg. Dodaćemo još i to da je Dani Sordo nakon oštećenja točka drugi dan relija uspio da se sa 11-te popne na 7.poziciju prestigavši osmog Bouffier, devetog Sarazzina i desetog Tanaku. Višestruki šampion Ogier je otišao kući kao petnaesti jer je nakon probušene gume izgubio vrijeme u trećoj fazi utrke pa je iz Francuske odnio samo 3 boda. Bez obzira na ovu utrku Ogier je ostao prvi na ukupnom poredku sa 238 bodova a prati ga Latvala sa 160. Sledeći reli će biti održan od 22. do 25.oktobra u Kataloniji.
 

Datum objave: 05/10/2015
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook