Naslovna > Cupra > Leon > Lav pod Cuprinim plaštom

Cupra Leon

Lav pod Cuprinim plaštom

Baziran na četvrtoj generaciji Seat Leona predstavljenog prošlog mjeseca, ovo će biti prvi Leon pod Cuprinom oznakom dostupan sa petoro vrata i karavanskoj varijanti pogonjen benzinskim i elektrifikovanim pogonom...

 

Leon e-Hybrid pogoni 1,4-litarski benzinski agregat od 150 KS uparen sa elektromotorom jačine 114 KS i baterijom od 13 kWh, koji zajedno isporučuju ukupnih 245 KS pri obrtnom momentu od 400 Nm. Prema proizvođaču, Leon u WTLP modu vožnje posjeduje autonomiju od 60 kilometara i emisiju CO2 ispod 50 g/km. Standardna Cupra Leon koristi provjereni dvolitarski turbo benzinski agregat TSI EA888 sa 245 ili 302 KS u hatchback i karavanskoj varijanti. Najsnažnija verzija od 310 KS je rezervisana isključivo za karavansku varijantu koja će takođe biti opremljena 4Drive pogonom na sva četiri točka. Sve varijante koriste autmatsku DSG transmisiju sa dvostrukim sistemom kvačila i imaju elektronski diferencijal sa ograničenim proklizavanjem.

 

 

Veći prednji splitter, širi otvori za vazduh, krovni spojler i oznake Cupra razlikuju ovaj model Leona od standardne Seatove verzije. On takođe posjeduje i nižu krovnu liniju, spušteniji ovjes za 25 mm na prednjem i 20 mm na zadnjoj osovini i dvostruki i četvorostruki izduvni sistem u zavisnosti od jačine agregata. Sve varijante imaju LED prednje i zadnje svjetlosne grupe, zajedno sa 18-inčnim ili opcionalno 19-inčnim aluminijumskim naplatcima. U kabini se nalaze sportska sjedišta, upravljač sa dugmadima za pokretanje motora i promjenom režima vožnje, 10,1-inčni centralni infotaiment ekran osjetljiv na dodir. Android Auto i Apple CarPlay opcije su takođe dostupne. Kabina sadrži ambijentalno LED osvjetljenje, detalje u bakrenim i tamno hromiranim nijansama koji se slažu sa nijansama karoserije, a prtljažni prostor karavana je za 30 litara veći od hatchback varijante. Svi modeli Cupra Leon će se sklapati u Seatovom pogonu Matorell u Barseloni, a prve isporuke kupcima se mogu očekivati tokom ovog ljeta.

Datum objave: 21/02/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook