Naslovna > Auto moto sport > Legenda živi vječno!

Formula 1 – Uspomena na Ayrton Sennu

Legenda živi vječno!

Na današnji dan, jedan od najboljih vozača svih vremena, brazilski vozač Formule 1 napunio bi 54. godine...

Ovih dana jednostavno ne možemo a da uz preglede starih video snimaka Formule 1 ili dok sjedimo uz kafu na suncu, ne raspravljamo i analiziramo gdje je stigla nova Formula 1, na šta liči, te kako je moguće da više nema onog fenomenalnog zvuka od koga se doslovno naježimo. Prisjećajući se tako starih vremena, sa nekakvom tugom ne možemo a da se ne prisjetimo velikana „letećeg cirkusa“, zbog koga smo ustajali ranom zorom, prije nego što svane, koji nas je vikendima držao „zakovane“ za fotelja dok smo očekivali još jedan njegov trijumf. Internet televizija tada je za mnoge bila misaona imenica, pa smo žurili kod nekoga ko ima kanal gdje se prenosi trka Formule 1.

 

Na današnji dan, prije tačno 54. godine, rodio se velikan auto – moto sporta, jedan od najboljih, najuspješnijih ali i najkontraverznijih vozača Formule 1. Era Formule 1 bez njega nikada više nije bila ista! Naravno, radi se o Brazilcu, Ayrton Senni da Silva, zbog koga je Formula 1 80-ih i 90-ih godina postala jedan od najpopularnijih sportova ikada. „Leteći cirkus“ Senna je doveo na jedan potpuno novi nivo. Bio je veoma agresivan, pa su mišljenja  u o njemu bila različita. Međutim, nema sumnje da je „kišni čovjek“, kako su ga zvali ostavio velik trag u svijetu Formule 1.

 

 

 

 

 

 

 

 

Mnogi su ga kritikovali, ogovarali ga, zavidili mu,  a mnogi su ga dizali u nebo, slavivši zajedno sa njm tri šampionske titule, i to 1988. 1990. i 1991. godine, radovali su se njegovojj 41 pobjedi, te 65 pol – pozicija, koje je jedino uspio da nadmaši Michael Schumacher, još jedna legenda Formule 1, koja se već 85 dana bori za život nakon fatalnog pada na skijanju.

 

Prvi maj 1994. godine! Još jedan vikend koji je mnoge ljubitelje Formule 1 „zavalio“ ispred malih ekrana. Tada im proslava prvomajskog praznika nije bila bitna. Željeli su da još jednom vide svog šampiona kako maestralno vozi, kako se penje na najviše postolje i kako pokazuje svima zašto je baš on najbolji! Ipak, taj 1.maj 1994. godine u Imoli, doslovno je promjenio svijet.

 

Te godine brazilski šampion je vozio svoj Williams bolid, a u zloglasnoj krivini Tamburello pod prilično nerazjašnjenim okolnostima, izletio i udario u betonski zid. Prilikom ovog udarca komad ogibljenja probio je Senninu kacigu, što je prouzrokovalo smrtne povrede.

 

Sa starta se krenulo prilično oštro, borba za bodove  bila je evidentna od samog početka. Prvi, drugi, treći, četvrti, pet, šesti krug...Činilo se da je to samo početak neizvjesne trke. Međutim, u sedmom krugu, u krivini „Tamburello“, 34 – godišnji Brazilac, Ayrton Senna, izgubio je kontrolu nad svojim bolidom, pri brzini od 300 km/h i udario u zid. Sve je utihnulo. Zarbinuta lica, šok i nevjerica su jedino što se moglo vidjeti u tom momentu.

 

 

 

 

 

 

 

 

Svi pogledi su bili usmjereni prema nesrećnom Brazilcu, prema njegovom bolidu. Publika koja je pratila ovo sa tribina, nadala se nekom znaku života, nekom pokretu Senne. Iako su doktori reagovali nevjerovatnom brzinom, te su Sennu odmah prebacili u bolnicu u Bolonji, već je bilo kasno. Pretrpio je ozbiljnu povredu mozga. Svijet Formule 1 zauvijek je ostao bez najboljeg vozača ikada, bez sportiste koji se više kao takav ne rađa. Svijet je ostao bez neponovljivog i jedinstvenog kralja kišnih staza.

 

O Senni su mnogi njegovi prijatelji, saradnici i poznanici imali samo riječi hvale. Senna je bio veliki čovjek, kako na stazi, tako i van nje. Bio je junak koji se rijetko rađa. Senna je zauvijek ostao upamćen kao veliki sportista sa junačkim srcem, kontraverzni vozač koji je svijet Formule 1 u potpunosti učinio drugačijim.

 

Bio je kralj mokrih staza, jedan, jedini i neponovljivi kišni čovjek. Ostao je zauvijek neprežaljeni veliki majstor za upravljačem. Tog dana, Brazil je plakao kao nikada do sada, plakao je i cijeli svijet. Sahrani ovog velikog majstora, prisustvovalo je preko tri miliona ljudi. Plakale su njegove kolege, svi ljubitelji automobilizma. Cijeli svijet je plakao, i plače još uvijek. 20 godina nakon tragedije Senne se svi sjećaju. Pretraživač Google je takođe svoj današnji logo posvetio legendi Formule 1, Ayrton Senni, koji će uvijek živjeti u našim srcima!

 

Datum objave: 21/03/2014
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook