Naslovna > Retro > Legendarni japanski superautomobil
FOTO GALERIJA (9)

Honda NSX Type-R

Legendarni japanski superautomobil

Mlađi entuzijasti u zadnje vrijeme pokazuju veliko divljenje i zainteresovanost za prve generacije superautomobila...

Jedan od prvih superautomobila u pravom smislu te riječi je legendarna Honda NSX Type-R iz 1993. godine. U SAD se ovaj model prodavao pod brendom Acura, a varijanta Type-R se nije izvozila na tržišta „preko bare“. Detaljno restaurirani primjerak ovog superautomobila se nudi na prodaju američkim kupcima u Speedart Motorspots u Majamiju na Floridi. Ponuđeni model je vjerovatno „najčistiji“ NSX iz 90-tih godina prošlog vijeka koji se trenutno nudi na tržištu.

 

 

 

Baš kao i moderna vozila sa oznakom Type-R, i ovaj NSX Type-R je fokusiran na performanse, gdje je već izvanredni model izmijenjen i drastično poboljšan. Sa legendom Formule 1 Arytonom Sennom, Honda je radila na stvaranju ultimativne varijante NSX-a.

 

Inžinjerski tim je pristupio drastičnim mjerama kako bi što više olakšao automobil, uklanjajući zvučnu izolaciju, stereo sistem, rezervni točak, klima uređaj i dio električne opreme. Sjedišta sa karbon-kevlarom su zamijenila standardna kožna, a inžinjeri iz Honde su išli tako daleko da su čak standardno zadnje staklo zamijenili tanjim. Rezultat svega ovoga na kraju je ušteda na težini od čak 120 kilograma u odnosu na standardni NSX. Ušteda na težini uz tvrđi ovjes i aluminijumske stabilizatore karoserije, stvorila je čvršći automobil sa boljim upravljanjem. Iako je trolitarski V6 VTEC zadržao standardnih 270 KS, sprint od nule do 100 km/h je skraćen sa 5,5 na 5 sekundi.

 

 

Honda je izradila samo 483 primjerka NSX Type-R, što ga čini rijetkim i posebnim automobilom. Model koji se nudi u Speedart Motorsports salonu ima šasiju sa brojem 44. Automobil je pretrpio kompletnu i detaljnu restauraciju, što ga je dovelo u besprijekorno, fabričko stanje.

 

Vrijedi spomenuti da se na ovom automobilu nalazi Momo upravljač tankog okvira, jarko crvene presvlake i izvanredni naplaci sa pet krakova. Istaknute karakteristike ga čine pravim praznikom za oči i dušu, a o osjećaju u vožnji ove legende ne treba trošiti previše riječi....

Datum objave: 21/09/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook