Naslovna > Auto moto sport > Lekler dominantan u Australiji

Formula 1

Lekler dominantan u Australiji

Leklerova pobjeda i najbrži poen u krugu znači da sada vodi u šampionatu vozača sa 34 boda više od Mercedesa Džordža Rasela...

Šarl Lekler je bio nedodirljiv u vodstvu tokom VN Australije, dok je Maks Verstapen vidio da je udobno drugo mjesto nestalo zbog tehničkog problema. Počevši sa pol pozicije, Lekler je izdržao pritisak Maksa Verstapena iz Red Bulla kroz prve krugove i brzo je krenuo da se povlači u prvoj fazi. Verstapen je počeo da se žali na zrnastost guma nakon samo 10 krugova, pao je na oko osam sekundi iza Leklera do trenutka kada ga je Red Bull povukao na set guma Hard u 19. krugu od 58.

 

 

 


S obzirom na to da je Verstapen očigledno više uživao u gumama Hard, jer je počeo da postavlja najbrže krugove kada je nastavio sa stazom, Lekler je ušao u 23. krug i vratio se sa pet sekundi prednosti ispred Verstapena. Intervencija Safety Car-a, koju je pokrenuo Sebastijan Fetel iz Aston Martina, ponovo je zatvorio čopor, ali je, uprkos sporom ponovnom startu Leklera, održao prednost i brzo ponovo otvorio prazninu. Počevši od 39. kruga, Verstapen je usporio i zaustavio se na izlazu iz skretanja 1 sa očiglednim tehničkim problemom – njegovo drugo povlačenje iz velikih bodova u samo tri trke.

 


Serhio Perez je osvojio drugo mjesto, spasivši rezultat za Red Bull, nakon dugog spora sa oba vozača Mercedesa. Meksikanac je imao solidan bijeg na startu, ali je zaostao za Luisom Hamiltonom u skretanju 1 jer mu je ponestalo mjesta. Iako je brzo povratio mjesto od Hamiltona, Mercedes je pokazao daleko jači tempo trke nego tokom 2022. godine do sada, sa sedmostrukim svjetskim prvakom koji je mogao staviti Pereza pod pritisak do prvih zaustavljanja.

 


Tajming intervencije Safety Cara omogućio je Džordž Rasel-u da se zaustavi bez gubljenja vremena, što znači da je izašao na treće mjesto ispred Hamiltona i Pereza, ali je ovaj potonji bio u mogućnosti da se ponovo izbori s oba vozača i da se popne na drugo mjesto kada se Verstapen povukao. Ovo je ostavilo Rasela na trećem mjestu, dok je Hamilton osvojio četvrto mjesto i očigledno frustriran što je izgubio kao rezultat vremena za Safety Car.

Datum objave: 11/04/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook