Naslovna > Auto moto sport > Letački spektakl iznad jezera Balaton

Red Bul Air Race

Letački spektakl iznad jezera Balaton

Iza nas je još jedna zanimljiva Red Bull Air Race avantura. Neustrašivi piloti su prošlog vikenda posljednji put letjeli iznad jezera Balaton u Mađarskoj, gdje su kao i obično napravili spektakl za pamćenje. Pretposljednja trka je bila prepuna iznenađenja i neizvjesnosti, a mejsta na tabeli su se ponovo zarotirala...

Podsjetimo da su na vrhu liste tokom prethodne trke u Kazanu  zablistali Japanac Yoshihide Muroya na prvom mjestusa sa 25 bodova, a odmah iza njega se našao Matt Hall sa osvojena 22 boda, te na trećem mjestu Martin Šonka sa istim brojem bodova. Prije dolaska u Mađarsku ista ekipa je zauzimala prva mjesta i u ukupnom skoru, pa je tako na vrhu tabele bio Muroya sa 53 boda, Šonka ga je pratio sa devet bodova razlike, dok je na trećem mjestu bio Hall sa 36 poena. Kako se bliži kraj sezone napetost je sve veća. Prvog dana takmičenja, piloti iz Master klase su se trudili da skupe što više bodova. Iako su imali odlično prolazno vrijeme, prekršaji koje su pravili i kazne koje su dobili neke od njih su koštali dragocjenih bodova.


Adrenalinsku zabavu prvog dana takmičenja priredio je Martin Šonka, koji je letio predzadnji. U prvoj vožnji je zaradio kaznu u prekoračenju G sile, dok je u drugoj postigao bolje vrijeme od rekorda koji su postavili njegovi protivnici. Češkog pilota je u neizvjesnosti držao Yoshihide Muroya, lider prvenstva i nosioc titule najboljeg pilota u takmičenju u 2017. godini. Prva trka je japanskom pilotu donijela jednu sekundu kazne, na trinaestoj kapiji, u pokušaju da povrati svoje vrijeme, zaradio je još dvije sekunde kazne, što je Šonki donijelo tri kvalifikaciona boda.
Drugi dan takmičenja je bio još napetiji, u konkurenciji 14 najboljih, u duelu sa Muroyom se našao Hall. Japanac je letio glatko, ali mu vjetar očigledno nije išao na ruku te je ostvario nešto slabije vrijeme, Hall je iskoristio priliku i samim tim išao dosta opuštenije, te je bez većih poteškoća pobijedio svog protivnika. Posljedni su letjeli Šonka i Matthias Dolderer koji je imao čist i savršen let, ali je na trinaestoj kapiji sve pošlo naopako pa je na kraju zaradio tri kaznene sekunde. Sve ovo je Šonki išlo u prilog, koji je postavio najbolje vrijeme do sad.


Može se reći da je ovo finale bilo najteže u istoriji takmičenja. Hall je letio treći, izbacivši Cristiana Boltona u osmini finala. Iako se činilo da je napravio malu grešku u početku trke, uspio je da se izvuče i na kraju ostvario bolji rezultat od Murphya i McLeoda na tabeli. Šonka je vozio posljednji i tako ostvario prvu pobjedu u sezoni, međutim, skupo su ga koštali kazneni poeni, pa se na kraju našao na četvrtom mjestu. McLoad je u Mađarskoj zauzeo treće mjesto, ispred njega je britanski pilot Ben Murphy, dok je Hall iznad jezera Balaton briljirao i zauzeo prvo mjesto. Međutim, kada je u pitanju ukupan rezultat, na vrhu je ipak češki pilot Martin Šonka sa 65 bodova, prati ga Hall sa četiri boda manje, dok je na trećem mjestu Japanac Muroya sa 55 bodova. Preostaje da vidimo kakva iznenađenja krije finalna trka i ko će ponijeti titulu šampiona. Podsjetimo da su organizatori odlučili da ovo bude zadnja sezona u istoriji Red Bull Air Race vratolomija, a do kraja je ostala još samo jedna vožnja okretnim letjelicama koja je planirana za 7. i 8. septembar i vozi se u Chibi.

Datum objave: 17/07/2019
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook