Naslovna > Auto moto sport > Letački spektakl u Kazanu

Red Bul Air Race

Letački spektakl u Kazanu

Iza nas je još jedna zanimljiva Red Bull Air Race avantura. Prema odluci organizatora, na žalost, ovo je posljednja sezona uzbudljivog, adrenalinskog takmičenja, koje je osnovano 2003. godine u Viner Nojštatu...

Druga po redu ovogodišnja trka okretnim letjelicama vožena je prošlog vikenda u Kazanu, a do kraja su ostale još dvije, naredna će se održati 13. i 14. jula iznad jezera Blaton, dok će se posljednja voziti 7. i 8. septembra u CHIBi, pa je samim tim i napetost sve veća, jer nije svejedno ko će ponjeti titulu u posljednjoj sezoni, koja je spektakualrno otvorena u Abu Dabiju 8. februara, gdje se već 12 godina uzastopno, održava takmičenje najboljih svjetskih pilota.

Međutim, ove godine je sve počelo i sa novim pravilima, kao i novim sistemom bodovanja. Pa tako prema novoj listi bodovanja, na trci samo jedan pilot može da ostane bez bodova i to onaj zadnji. Preostalih trinaest pilota između sebe će da podijeli ukupno 150 bodova. Naime, osvajanje prvog mjesta pobjedniku donosi 25, drugog 22, trećeg 20 i četvrtog mjesta 18 bodova. Najveća bodovna razlika je između četvrtog i petog, na kraju letačkog vikenda i iznosi četiri boda, jer petom takmičaru pripada 14 bodova, a svaki naredni dobija po bod manje. Interesantno je da su organizatori takmičenja odlučili nagraditi i odlične nastupe u kvalifikacijama, tako što će tri najbrža vremena bodovati sa 3, 2 i 1 poenom, shodno poretku. Najbrži dobija tri, drugi dva, a treći pilot jedan bod.
Još jedno važno novo pravilo odnosi se na prekoračenje G-sile, pa bi pojedinci iz Master Klase sada malo lakše trebalo da se nose sa ovim najvećim letačkim izazovom. Prošlu sezonu je obilježilo zvučno ime ove letačke avanture, Martin Šonka, koji je po prvi put postao svjetski šampion, dok je na početku posljednje sezone triumfovao Japanac Yoshihide Muroya i tako "preoteo" pobjedu Šonki za samo 0.003 sekunde, što je jedan od najminimalnijih trijumfa u istoriji. Muroja je u trci imao skoro savršen prolaz kroz Hamilton Gejt, što je Šonka probao da prevaziđe kao poslednji u seriji letova.
Ništa manje uzbuđenja nije bilo ni proteklog vikenda, a mjesta na tablici su se ponovo zarotirala, iako je na samom vrhu i dalje Muroya, pobjednik 2017. sezone, koji je u osmini finala pobjedio Mika Brageota, za šta je morao letjeti prvi u posljednjoj trci. Bio je to čist i savršen let, a za krilima mu je bio australijanac Matt Hall, koji se našao na drugom mjestu sa 22 osovojena boda i svega. Kazan je Šonki donio treće mjesto i takođe 22 boda. Ista ekipa se našla i u ukupnom skoru, pa je tako na vrhu tabele Muroya sa 53 boda, Šonka ga slijedi sa devet bodova razlike, dok je na trećem mjestu Hall sa 36 poena.
Bilo je uzbudljivo gledati i Bena Murphya, kome je ovo tek druga sezona u Master klasi, letio je odlično, imajući pri tom težak zadatak, boriti se protiv Muroye, kog je čini se bilo nemoguće savladati ovaj put. Ostatak ekipe koja zauzima prva mjesta publici je takođe donio dosta napetosti, pa se tako u trećem letu našao zanimljiv duel, gdje su svoje letačke sposobnosti odmjerili Matt Hall i Michael Goulian, a Amerikanca je unazadila kazna zbog prekoračenja sa G silom, što je Hallu naravno išlo u prilog.
Najdramatičniji trenutak kvalifikacija u Rusiji zadesio je šampiona iz 2016, Njemca Mathiasa Dolderera koji je zakačio jednu od kapija i oštetio ne samo krilo već i trap aviona i nije bilo vremena da se to popravi, tako da on nije ni započeo 14 rundu, pa  je Mika Brageot bez puno problema postavio odlično vrijeme i prošao dalje.
Međutim, ništa manje napetosti nije bilo ni pri letu aktuelnog šampiona Martina Šonke, koji je imao problem sa očitavanjem brzine i čekao je neko vrijeme dok se nije sinhronizovao sa kontrolnim tornjem, ali je posle toga letio fantastično i pobijedio je Španca sa prednošću od jedne sekunde i šest desetinki. Nama ostaje samo da vidimo šta će donjeti naredne dvije trke i ko će obilježiti kraj spektakularnog takmičenja.


 

Datum objave: 19/06/2019
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook