Naslovna > Automobili > Renault > Fluence > Limuzina i urbani off-roader
FOTO GALERIJA (6)

Prezentacija - Renault Fluence i Dacia Sandero Stepway

Limuzina i urbani off-roader

Nasljednik Meganea limuzine i atraktivna off-road izvedba Sandera na domaće tržište ulaze sa „dampinškim“ cijenama, od 22.222 i 14.444 KM, koliko treba izdvojiti za Fluencea, odnosno Stepwaya u paketu sa Renault finansiranjem...

Na bosanskohercegovačko tržište stigla su dva potpuno nova modela iz ponude Renaulta i Dacie, kompaktna limuzina Fluence i off-road izvedba veoma popularnog rumunskog gradskog automobila Dacie Sandera, model Stepway. Nasljednik na našem tržištu veoma uspješnog Megane Sedana -  model Fluence, u osnovi je trodijelna limuzina zategnutih i elegantnih linija, koja upotpunjava ponudu Renaulta u C segmentu na međunarodnim tržištima, a premijerno je predstavljen na prošlogodišnjem salonu automobila u Frankfurtu. Renault Fluence ima cilj da postane najprivlačnije vozilo u klasi, a od konkurenata se razlikuje linijama koje odražavaju sportski karakter i robusnost, udobnom kabinom, kao i širokom lepezom opreme. Kao i njegov prethodnik Megane Sedan i Fluence će se proizvoditi u Renaultovoj fabrici u Turskoj. Razvijen u saradnji s međunarodnim timom inženjera, model Fluence je osmišljen tako da utjelovljuje čitavo umijeće Alijanse Renault - Nissan.

 

 

 

 


Karakterišu ga i impresivne dimenzije sa dužinom od 4.620 mm, što je čak 12 cm više u odnosu na prethodnika. Ovaj automobil je širok 1.809 i 1.479 mm visok, sa 2.702 mm međuosovinskog razmaka. Ima prtljažnik zapremine 530 litara, a po prostranosti u unutrašnjosti svrstava se među najprostranije automobile u ovom segmentu. Isto vrijedi i za ergonomiju vozačkog okruženja, kao i vrlo bogatu serijsku opremu. Funkcionalnosti doprinosi mnoštvo pretinaca unutar putničke kabine, koji ukupno nude zapreminu od 23 litra. Pretinac za rukavice je osvijetljen i ima opciju hlađenja, a veliki adut Fluencea sigurno će biti i pristupačniji prtljažnik, koji je osjetno veći u odnosu na prethodnika. Djeljiva zadnja klupa, vozačko sjedište i volan podesivi u svim smjerovima dio su standardne opreme. Ponuda motora za sada je ograničena na dobro poznati benzinac 1,6 16 V sa 110 KS, te 1,5 dCi dizel motor u izvedbama sa 85 i 105 KS, a kupcima su na raspolaganju tri paketa opreme: Authentique, Expression i Dynamique.

 

 


Cijena osnovnog modela iznosi 22.222 KM, a za taj novac kupci dobijaju benzinski 1.6 motor i veoma bogat paket opreme, koji između ostalog uključuje ABS, EBD, tempomat, MP3 uređaj sa komandama na volanu, klimu, centralno zaključavanje, te prednje i bočne vaydušne jastuke. Ljubitelji rumunske Dacie od sada su na još slađim mukama. Interesantni Sandero Stepway osim osvježenog i atraktivnog dizajna nudi sve adute koji su se pokazali uspješni na njegovom prethodniku, modelu Sandero: prostranost, sigurnost, pouzdanost i neosporno dobar odnos cijene i kvaliteta. Ako kažemo da se Sandero Stepway sa ugrađenim 1.6 benzinskim motorom snage 90 KS i garancijom od tri godine ili 100 hiljada pređenih kilometara u BiH može kupiti već za 14.444 KM, onda je sasvim jasno da bi ovaj model mogao postati pravi hit na domaćem tržištu. Drugi motor u ponudi za Stepway je common-rail dCi dizelaš sa 70 KS, koji se može pohvaliti potrošnjom od svega 5,3 litre. Novi Renaultovi i Dacijini aduti predstavljeni su na svečanoj promociji, koja je upriličena u prostorijama VF Golf kluba u Sarajevu.

Datum objave: 22/04/2010
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook