Naslovna > Automobili > Lexus > IS > Luksuzan i provokativan

Lexus IS

Luksuzan i provokativan

Nova generacija IS-a iznenadila je sve ljubitelje sportskih limuzina izuzetno provokativnim dizajnom...

Još na Sajmu automobila u Detroitu, Lexus je predstavio potpuno novi IS model. Ovaj model kupcima će biti dostupan već od sredine 2013. godine u izvedbama sa zadnjim i pogonom na sve točkove, kao IS 250 i IS 350. Početni model za pogon koristi 2,5-litarski V6 benzinski agregat, a drugi 3,5-litarski jedinicu. Osim navedenih Lexus će ponuditi i jednu hibridnu verziju IS 300h, koja će koristiti identičan pogon kao i “američka” Toyota Crown.

 

U osnovi se radi o kombinaciji 2,5-litarskog benzinskog agregata i električnog, koja u zajedništvu raspolaže sa ukupnim pogonskim potencijalom od 220 KS. IS 350 RWD će imati 8-stepeni automatski mjenjač preuzet iz modela IS-F, koji se odlikuje veoma brzim izmjenama u automatskom, ali i u manuelnom režimu biranja brzina. Novi IS dolazi s Drive Mode Select sistemom, koji omogućava vozaču da odabere jedan od četiri različita stila vožnje kroz postavke: ECO, Normal, Sport i Sport S +. Zadnja opcija je dostupna samo u IS 350 modelu. 

 

 

Lexus IS je je dobio potpuno izmijenjeno prednje vješanje s dvostrukim poprečnim ramenima, dok je zadnja osovina u multilink koncepciji, koja je izvedena po istom principu kao kod broj većeg GS modela. Osnovna zapremina prtljažnika iznosi 480 litara, a njegovu funkcionalnost povećavaju preklopivi nasloni sjedišta drugog reda. Hibridna verzija ima 30 litara manji kapacitet zbog baterija. U potrazi za dodatnim prostorom za noge putnika na zadnjoj klupi inženjeri su povećali osovinski razmak sa 273 na 280 cm, te suzili naslone prednjih sjedišta.

 

 

Dužina automobila je sa 4,58 metara prethodnika povećana na 4,66, a za 1 cm je profitirala i širina. Visok nivo bezbjednosti najbolje se ogleda kroz deset vazdušnih jastuka, te razne elektronske sisteme asistencije vozaču, poput sistema za održavanje rastojanja, kontrole izlaska iz saobraćajne trake, mrtvog ugla, paničnog kočenja...

 

 

Dizajn

 

 

Koncept kao uzor

 

Novi Lexus IS dizajnerski uzor je imao u konceptu LF-CC...

 

Veliki napredak kod novog IS modela napravljen je i na polju dizajna. Na iznenađenje mnogih ljubitelja sportskih limuzina komercijalni model je zadržao većinu dizajnerskih rješenja koja su premijerno predstavljena na LF-CC konceptu, u okviru prošlogodišnjeg sajma automobila u Parizu. Najupečatljivi vanjski detalji su neobična svjetlosna tijela, veliki prednji gril, te profilisani branici i pragovi. Podsjećamo da je dizajn trovratnog koncepta LF-CC potpisao Takeshi Tanabe.

 

 

Datum objave: 10/07/2013
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook