Naslovna > Automobili > Lexus > RZ > Luksuzni SUV stupa na scenu 20. aprila

Lexus RZ450e

Luksuzni SUV stupa na scenu 20. aprila

Luksuzni brend će dati sve detalje o svom prvom električnom automobilu po narudžbi, koji će biti konkurent Audiju Q4 E-tron...

Prvi Lexus električni automobil po narudžbi, koji će biti službeno otkriven i detaljno predstavljen 20. aprila, biće uglađeni SUV orijentisan na performanse pod nazivom RZ450e. Već predstavljen u gotovo proizvodnom obliku kada su Toyota i Lexus predstavili 15 potpuno novih električnih konceptnih automobila krajem prošle godine, baziran je na Toyotinoj e-TNGA platformi, ali sa modifikacijama po narudžbi s ciljem podizanja „iskustva vožnje na viši nivo“. Slične je veličine – i bliska je vizuelna veza – sa postojećim NX crossoverom.

 

 

 


Fotografije objavljene kao dio Lexusovih globalnih podataka o prodaji za 2021. daju nam jasan uvid u RZ. Dizajn je nepromijenjen u odnosu na koncept prikazan u decembru, sa cjelokupnim izgledom sličnim Subaru Solterri i Toyoti bZ4X sa kojima dijeli svoju platformu, iako crni C-stub pomaže u stvaranju modernijeg izgleda. Kao i njegova Toyota i Subaru braća i sestre, on se nalazi bliže zemlji od tradicionalnog SUV-a. Takođe prenosi niz novih dizajnerskih naznaka koji su prvi put viđeni na tom konceptu. Lexus se, međutim, radikalno razlikuje od druga dva automobila. Tanka zadnja svjetlosna traka i napisano ime brenda, karakteristike koje su prvobitno pronađene na konceptu LF-Z, vjerovatno će definisati Lexusova EV.

 


Potpredsjednik brenda za Evropu, Pascal Ruch, rekao je da Lexus nudi "uzbudljive performanse u vožnji" i nagovijestio da će ponuditi varijante budućih EV-a koje „podržavaju sportski položaj marke“. RZ će imati potpuno varijabilni pogon na sva četiri točka i obećava „nevjerovatno skretanje i držanje ceste“. Modifikacije po narudžbi, uključujući „lakše i kompaktnije motore“, povećanu krutost karoserije i Lexusovu vlastitu Direct4 tehnologiju potpuno varijabilnog pogona na sva četiri točka – imaju za cilj pružanje „zanimljivog i nagrađujućeg iskustva vožnje na cesti“.
Direct4 sistem omogućava RZ-u da raspodijeli isporuku snage na obje osovine „u tren oka“, u suštini trenutno se prebaci između prednjeg, stražnjeg i pogona na sve točkove prema potrebi.

 

Datum objave: 05/04/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook