Naslovna > Automobili > Mercedes-Benz > S Klasa > Luksuzno i digitalno

Mercedes-Benz S Klasa

Luksuzno i digitalno

Bacite pogled na prezentaciju dok ste na putu ka kancelariji i razgovarajte o manjim izmjenama sa vašim asistentom preko telefonske konferencije? Ili gledajte online filmove dok ste na dugom putovanju do vaše vikendice, dok vaš suvozač pored sluša omiljenu audio knjigu? U skladu sa tim, Mercedes-Benz je osmislio unapređeno izdanje svog vodećeg modela, posebno imajući u vidu zadnje sjedište.

Jedan primjer: putnici koji sjede pozadi imaju iste napredne opcije za zabavu i udobnost kao i vozač i suvozač. Oni imaju pristup do tri touchscreen ekrana i mnoštvu različitih opcija upravljanja kao što su MBUX Interior Assist ili glasovnu kontrolu "Hey Mercedes". Nijedna druga inovacija posljednjih godina nije tako radikalno promijenila rad Mercedes-Benz modela kao što je to učinio MBUX (Mercedes-Benz User Experience). Druga generacija ovog sistema, sposobnog za učenje, debitovala je sada u S-Klasi. Unutrašnjost vozila je sada još inteligentnija uz fokus na digitalno okruženje, jer su i hardver i softver dostigli veliki napredak: sjajni displeji na čak do pet velikih ekrana, dijelom sa OLED tehnologijom, još više olakšavaju kontrolu nad vozilom i pojednostavljuju komfor. Ljudski faktor je uvijek centralno pitanje. Mogućnosti personalizacije i intuitivnog upravljanja postale su mnogo veće. Ovo se odnosi i na sjedišta pozadi, ali i na vozača: na primjer, novi 3D ekran dozvoljava prostorni prikaz po prvi put pritiskom na dugme. Pravi trodimenzionalni efekat postiže se bez nošenja 3D naočara.

 

 

 

Glasovni asistent "Hey Mercedes" sada je sposoban za još više dijaloga. Pojedine akcije se mogu izvoditi i bez ključne riječi "Hey Mercedes". Na primjer, prihvatanje telefonskog poziva ili prikaz mape za navigaciju. "Hey Mercedes" sada može da objasni gdje se nalazi set za prvu pomoć ili kako konektovati pametni telefon preko Bluetooth konekcije.

 

Uporedo sa klasičnim unosom PIN broja, novi način provjere autentičnosti osigurava visok nivo sigurnosti. Otisak prsta, prepoznavanje lica i glasa se kombinuju. Ovo omogućava pristup pojedinim podešavanjima ili verifikaciju procesa digitalnog plaćanja iz vozila. Međutim, jedinstvena karakteristika MBUX Sistema jeste njegovo umrežavanje sa širokim spektrom sistema vozila i podacima senzora. Na primjer, funkcija upozoravanja pri izlazu iz S-Klase sada koristi kamere da bi prepoznala da putnik želi da napusti vozilo. Ukoliko se još neki učesnik u saobraćaju približi mrtvom uglu, aktivno ambijentalno osvjetljenje postaje dio sistema upozorenja i treperi crveno. MBUX Interior Assist provjerava da li je dječije sjedište pravilno postavljeno na suvozačevo sjedište. Nivo pažnje vozača se takođe nadgleda. Sistem ATTENTION ASSIST upozorava vozača ukoliko se detektuju znakovi mikro spavanja.

 

Nova S-Klasa može se doživjeti gotovo svim čulima – vidom, osjećajem i sluhom – istovremeno nudeći brojne inovacije u oblastima pomoći vozaču, zaštite i interakcije. Niže je mapa ključnog sadržaja prvog Specijala:

 

 

 

 

Pregled glavnih karakteristika

 

 

Brojni oblici interakcije i personalizacije sa svakog sjedišta:

 

 

- Najnovije tehnologije ekrana i MBUX za sve putnike

 

- Media displej u portret formatu kao istaknuti vizuelni novitet

 

- Na zahtjev, media displej je dostupan sa OLED tehnologijom i brzim haptičkim povratnim informacijama, tehnologija koju koja je prisutna, između ostalog, na pametnim telefonima i tablet uređajima i donosi unaprijeđenu komunikaciju sa sistemom putem dodira

 

- Vozačev ekran pruža pravi trodimenzionalni efekat bez potrebe za nošenjem 3D naočara

 

- Do tri ekrana pozadi

 

- Sadržaj ekrana može se brzo i lako podijeliti sa ostalim putnicima

 

- Izbor i dopuna destinacija navigacije moguća je sa zadnjeg sjedišta

 

 

 

 Opsežna personalizacija

 

 

- Skeniranjem QR koda pomoću Mercedes aplikacije, vozilo se automatski povezuje na Mercedes me račun

 

- Lične postavke poput omiljene radio stanice i odabranih podešavanja mogu se prenijeti na bilo koje sjedište putem Mercedes me profila

 

- U vozilu je moguće do 7 različitih profila

 

- Ambijentalno osvjetljenje može se individualno podesiti daljinskom konfiguracijom, npr. od kuće

 

- Budući da se profili sad mogu čuvati u Cloud-u kao dio Mercedes me aplikacije, oni se takođe mogu koristiti u drugim Mercedes-Benz vozilima sa novom generacijom MBUX sistema

 

- Uporedo sa unosom PIN koda, nove biometrijske i međusobno povezane funkcije za potvrdu identiteta obezbjeđuju visok nivo sigurnosti. To su otisak prsa, prepoznavanje lica i glasa

 

- Vozačev displej je opciono dostupan sa dvije kamere. One se koriste za npr. prepoznavanje lica

 

 

 

Pojednostavljeno, intuitivno upravljanje

 

 

- U zavisnosti od nivoa opreme, MBUX Interior Assist prepoznaje od 20 želja

 

- Nove sigurnosne funkcije uključuju prepoznavanje neprilagođenog dječijeg sjedišta na suvozačevom mjestu i upozorenje na mrtvi ugao. Prema pokretima putnika detektuje se namjera da se napusti vozilo. Ovo omogućava još ranije upozorenje na druge učesnike u saobraćaju ili na prepreke sa strane vozila.

 

- Nove funkcije uključuju i postavljanje vozačevog sjedišta i spoljnih ogledala u skladu sa veličinom karoserije, sa koordinacijom rada pokretne zavjese u zadnjem dijelu vozila pogledom preko ramena. Kliznim krovom se takođe može upravljati gestikulacijom ruku.

 

 

 

Glasovni asistent "Hey Mercedes" sluša još pažljivije, i još bolje razumije putnike:

 

 

- Glasovnom komandom "Hey Mercedes" može se takođe kontrolisati sa zadnjeg sjedišta. Više mikrofona pomaže sistemu da prepozna sa kojeg sjedišta dolazi glas. Trepteće ambijentalno svjetlo identifikuje trenutni zvučnik.

 

- Ako vozač kaže "Umoran sam", pokreće se program aktiviranja ENERGIZING comfort control sistema. Ista rečenica sa zadnjeg sedišta pokreće “wellbeing” program.

 

- "Hey Mercedes" objašnjava funkcije ("Explore me"), and npr. pomaže kada pametni telefon treba povezati preko Bluetootha konekcije ili objašnjava gdje se nalazi set za prvu pomoć.

 

- Ključna riječ "Hey Mercedes" nije neophodna za aktiviranje određenih aplikacija. Na primjer, dolazni poziv se može preuzeti direktno, samo sa "Accept call".

 

- "Hey Mercedes" sada podržava 27 jezika sa razumijevanjem prirodnog jezika-glasa - Natural Language Understanding (NLU). Ovo omogućava prirodnu interakciju u širokom rasponu tema.

 

- Dodatni domeni znanja i Chit-Chat opcija pružaju tačne odgovore na širok spektar tema – čak i na pitanja o zvukovima životinja i iz opšteg znanja.

 

- Takođe se može započeti dijalog sa stvarnom osobom.

 

- Kućni sistemi i kućni aparati se takođe mogu povezati sa vozilom i glasovnim upravljanjem zahvaljujući funkciji Smart Home.

 

 

 

Na zahtjev su dostupna dva različita head-up displeja (HUDs)

 

 

- Veći HUD pruža sadržaj proširene stvarnosti (AR)

 

- Na primjer, tokom navigacije, animirane strijelice za kretanje (“riblje kosti”) praktično se projektuju na putu ispred vozača. Uključene su i funkcije asistencije, na primjer informacija sa Active Distrance Assist sistema.

 

- Ne samo da ikone prekidača na panelima vrata omogućavaju podešavanje sjedenja – već je to dostupno i preko ekrana. Upravljanje komfornim funkcijama, kao što su grijanje sjedišta ili masaža, takođe je moguće preko glasovne komande.

 

 

 

Čisti, luksuzni dizajn kao intuitivno iskustvo:

 

 

- Ekran vozača i displej medija nude sveobuhvatni estetski doživljaj.

 

- Izgled ekrana može se individualizovati izborom jednog od četiri stila (Discreet, Sporty, Exclusive, Classic) i tri načina (Navigation, Assistance, Service).

 

- Broj klasičnih kontrola je uveliko smanjen: 27 manje tastera (mehaničkih prekidača) nego u prethodnom modelu.

 

- Kao dodatak dodiru i pomjeranju, glasovnim kontrolama i prirodnom gestikulacijom ruku, kontrola pogleda proširuje mogućnosti upravljanja.

 

- Međutim, ključnim funkcijama kao što su svjetla ili brisači vjetrobranskog stakla, može se i dalje upravljati direktno. Kontrola klima uređaja je trajno pozicionirana u donjem dijelu centralnog ekrana.

 

 

 

Korisnički interfejs (UI) slijedi ljudsku intuiciji

 

 

- MBUX Interior Assist reaguje na gestikulaciju i pokrete.

 

- "Hey Mercedes" reaguje na govor.

 

- Na velikom head-up displeju, relevantne informacije se projektuju u vozačko vidno polje na virtuelnoj udaljenosti od približno 10 metara.

 

- Kako se ovo direktno postavlja u stvarnost, rezultat su uočljive informacije koje su od ključnog značaja za trenutnu situaciju u vožnji.

 

 

 

Glavne novine u detaljima

 

 

Head-up displej sa funkcijom proširene stvarnosti (Augmented reality - AR-HUD): na zahtjev su dostupna dva različita head-up displeja (HUDs), jedan od njih je inovativna varijanta sa posebno velikom slikom. Ugao otvora displeja je 10° horizontalno i 5° vertikalno, a slika se praktično prikazuje na udaljenosti od 10 metara. Ova površina odgovara monitoru dijagonale 77-inča. AR-HUD pruža mnoštvo informacija proširenog stvarnog sadržaja za sisteme pomoći u vožnji i informacije o navigaciji. Za vozača, ovo se stapa sa okolinom ispred vozila i, samim tim, može doprinjeti smanjenju ometanja. Jedinica za oblikovanje slike (DMD, digitalni ogledalo uređaj od Texas Instrumets) sastoji se od matrice visoke rezolucije od 1,3 miliona pojedinačnih ogledala i visoko efikasnog izvora svjetlosti. Ovu tehnologiju takođe koriste u bioskopima. U S-Klasi, Mercedes-Benz po prvi put koristi ovaj sistem, kako bi generisao sliku u head-up displeju.

 

 

3D displej vozača: Utisak prostorne dubine stvara se kada oči gledaoca uoče različite perspektivne prikaze predmeta na displeju. U ovom inovativnom auto-steroskopskom displeju, to se postiže sofisticiranom kombinacijom konvencionalnog LCD ekrana sa posebnom strukturom piksela i upravljačkom LCD postavkom. Ono što je poznato kao barijerska maska, postavljeno je nekoliko milimetara ispred LCD. Toliko je precizno prilagođen položaju glave gledaoca, da lijevo i desno oko vide različite piksele LCD-a. To stvara željeni utisak dubine. Sistem stereo kamera je integrisan u displej. One se koriste za precizno određivanje položaja očiju gledaoca. Zahvaljujući metodama koje je Mercedes-Benz razvio za prilagođavanje udaljenosti i konfiguraciju sistema sa malim kašnjenjem, vozač uživa u širokom rasponu slobodnog kretanja. Slika na ekranu vozača kontinuirano se podešava.

 

 

MBUX Interior Assist: Koristeći kamere u prostoru iznad glave putnika i učeće algoritme, MBUX Interior Assist prepoznaje i predviđa želje i namjere putnika. To čini tumačeći smjer glave, pokrete rukom i govor tema, na koje odgovara određenim funkcijama na vozilu. Na primjer, ukoliko vozač gleda preko ramena, ka zadnjem prozoru, Interior Assist sistem automatski otvara zavjesu zadnjeg prozora (Sunblind). Ako vozač u mraku traži nešto na suvozačevom mjestu, automatski se uključuje svjetlo. Samo gledanje u neko spoljašnje ogledalo je dovoljno da se omogući podešavanje, bez potrebe da ga prvo izaberete. Prepoznati su i prirodni pokreti ruku, vozač ili putnici mogu otvoriti klizni krov bez dodira. Željenim funkcijama se može pristupiti i pomoću omiljenog gesta (ruka sa kažiprstom i srednjim prstom rašireni u obliku latiničnog slova V). Vozač i putnici mogu povezati lične favorite sa sistemom. Pored toga što poboljšava udobnost,  MBUX Interior Assits poboljšava i bezbjednost. Provjerava se, na primjer, da li je dječije sjedište na suvozačevom sjedištu pravilno postavljeno.

 

 

OLED tehnologija: Skraćenica OLED znači Organic Light Emitting Diode (organska svjetleća dioda). Za razliku od LCD tehnologije, OLED ekran se sastoji od više organskih slojeva nanijetih na plastičnu podlogu. U S-Klasi OLED displej je smješten iza stakla, a u kombinaciji sa senzorima dodira, pruža sveobuhvatno iskustvo upravljanja i prikaza. Procjena jačine pritiska i povratna informacija od sistema putem haptičkog sistema dodira omogućuju dodatne funkcionalnosti sistema. OLED ekran emituje svjetlost pod uticajem provođenja električne energije, i za razliku od LCD ekrana nije neophodno pozadinsko osvjetljenje. Do potrošnje energije dolazi samo kada su pikseli osvjetljeni. Među dodatnim benefitima, ovo donosi bolji vjerniji prikaz crne boje i samim tim značajno bolji kontrast. Prilikom prikazivanja video sadržaja OLED tehnologija ima do 30 procenata nižu potrošnju energije u poređenju sa LCD tehnologijom.

 

 

Govorni asistent „Hey Mercedes“: Ustaljene glasovne kontrole u vozilu reaguju na predodređene komande od strane korisnika. Zbog mogućnosti razumijevanja uobičajene konverzacije, „Hey Mercedes“ sluša i razumije skoro svaku riječ i praktično sve rečenice koje se odnose na infotainment sistem i upravljanje vozila, i sve to na 27 jezika. Indirektan govor je takođe moguće prepoznati, na primjer ako korisnik kaže „I am cold“ („meni je hladno“), umjesto direktne naredbe "set temperature to 24 degrees" („postavi temperaturu na 24 stepena“) sa ciljem da koriguje temperaturu. Glasovna kontrola kao sto je spomenuto ima mogućnost učenja. Sa jedne strane koz korišćenje prilagođava se glasu korisnika uz bolje razumijevanje korisnika kojima odabrani jezik nije maternji, sa druge strane softver na serverima proizvođača unapređuje znanje novim frazama i promjenama u jeziku koje nastaju kroz vrijeme. Sistem više ne daje ustaljene odgovore, već se prilagođava stilu razgovora. Osnovni princip funkcionisanja jezičkog asistenta: govorne komande su filtrirane i odstranjena je pozadinska buka, zatim su kompresovane i poslate. Sistem u vozilu i na serveru zajedno formiraju i šalju odgovor prema korisniku. Sistem odlučuje koji odgovor je najadekvatniji i u rasponu od par sekundi odgovor ili reakcija sistema slijedi. Ovo omogućava odgovor sistema, čak i kada nema ostvarenu konekciju sa serverom.

Datum objave: 08/07/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook