Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > „M“ obećava da će ručni mjenjač živjeti dalje

BMW

„M“ obećava da će ručni mjenjač živjeti dalje

Debi nove generacije M2 će se desiti ove godine i dolazi i sa osmostepenim automatskim mjenjačem, potvrđeno je da će šestostepeni manuelni mjenjač biti standardan...

S obzirom na to da ljudi zapravo naručuju ručne M2, kompanija je odlučna u namjeri da održi mjenjač na palici. Uprkos tržišnom trendu i evidentno opadajućoj prodaji manuelnog, BMW M ide protiv i obećava da održava ručni mjenjač u životu. To je rekao šef BMW-a M Frank van Meel. Šef BMW-a M naveo je potražnju za smjenom palice na osnovu narudžbi za M2. Prema van Meelu, 50 posto M2 narudžbi je za manuelni, što čini kompaniju odlučnom da ga održi u životu što je duže moguće uprkos nedostacima s kojima dolazi manuelni prenos. "Sa tehničke strane, malo je razloga da ga sačuvate. Teži je, sporiji je i imate lošiju potrošnju goriva od alternative. Ali kupci i fanovi zaista vole ručni mjenjač. On daje vezu koja im omogućava da pokažu da mogu ukrotiti zvijer - i to je poenta. Želimo da je zadržimo", rekao je van Meel.

 

 

 


Nekoliko kompanija je već napustilo ili je najavilo polaganu smrt ručnog mjenjača u svojim linijama. Volkswagen je rekao da će ručne mjenjače povući do 2030. godine. S druge strane, Mercedes-Benz je najavio da će postepeno eliminisati ručne mjenjače već 2023. godine. Prema van Meelu, ručni mjenjači dio su emocionalne privlačnosti BMW M automobila. On je naveo da su SAD njihovo najveće tržište za ručne M automobile i dokle god kupci kažu da to žele, proizvodiće ih".

Datum objave: 25/06/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook