Naslovna > Automobili > Jaguar > Gama > Mačke sa novim zubima
FOTO GALERIJA (10)

Novitet-Jaguar

Mačke sa novim zubima

Na sajmu automobila u New Yorku Jaguar je predstavio obnovljenu gamu svih svojih modela, od kojih su neki detaljno redizajnirani, a neki tehnički osavremenjeni...

Američko tržište oduvijek je bilo jedno od najznačajnijih za Jaguar, pa ne treba da čudi što je upravo na američkom tlu, na sajmu automobila u New Yorku, britanski proizvođač predstavio sve svoje ovogodišnje novitete. Riječ je o redizajniranoj XF limuzini, koja je izgledom približena reprezentativnom i podmlađenom XJ modelu, te XK coupeu, elitnom sportskom automobilu, koji je takođe prošao kroz blage kozmetičke promjene. Najočiglednije promijene napravljene su na XF modelu, koji je podsjećamo u prvobitnom izdanju osvojio više od 80 nagrada širom svijeta za jedinstven dizajnerski stil i uzorne performanse, po kojima se svrstava u sam vrh elitnih limuzina višeg srednjeg segmenta. Lijepa, ali već pomalo zastarjela prednja svjetla XF zamijenjena su trendovskim, sa LED diodama. Sa “mačkastim” pogledom poput onog kojim put posmatra reprezentativni XJ, novi XF dobio je na eleganciji, ali i na sportskoj agresivnosti, koja dolazi do posebnog izražaja u 510 KS jakoj XFR verziji, čija premijera je takođe viđena u New Yorku.

 

 

 

 


Od tehnoloških novina u vezi sa novim XF posebno treba izdvojiti ugradnju novog 2.2-litarskog turbodizelaša, koji mijenja dosadašnji 2.7-litarski. Novi motor najavljen je kao jedan od najefikasnijih agregata koji je ikada ugrađen u bilo koji Jaguar. Sa potencijalom od 190 KS i 450 Nm on omogućava ubrzanje od 0 do 100 km/h za 8,5 sekundi sa maksimalnom brzinom od 225 km/h, uz emisiju CO2 od 149 g/km. Svojevrsna novost je i novi ZF osmostepeni automatski mjenjač sa vremenom reakcije od 200 miliseknudi. Poput limuzine prigodna šminka nabačena je i na coupe XK, koji je takođe dobio trendovska LED svjetla te profinjeniji enterijer. Najjači model u Jaguarovoj gami biće 550 konja snažni XKR-S sa 5.0-litarskim V8 agregatom, koji do 100 km/h ubrzava sa samo 4,2 sekunde, te je sposoban potegnuti do 300 km/h. Određene promjene su zahvatile i elitni XJ, koji je dobio bogatije pakete opreme sa ekskluzivnim detaljima poput raskošnijih sjedišta drugog reda, sa električno podesivim naslonima za glavu i masažerom.  Dizajn, odnosno redizajn sva tri modela potpisuje Jaguarov kreativni tim na čelu sa Ianom Callumom, dizajnerom koji je preporodio britansku marku i vratio je na puteve stare slave.

Datum objave: 24/05/2011
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook