Naslovna > Auto moto sport > Maestralni Webber

F1 Silverstone

Maestralni Webber

Vozač Red Bulla Mark Webber pobijedio je na trci za VN Velike Britanije, pretekavši četiri kruga prije kraja do tada odličnog Fernanda Alonsa iz Ferrarija...

Drugom ovosezonskom pobjedom u Formula 1 šampionatu vozač Red Bulla Mark Webber oduševio je armiju svojih navijača i smanjio zaostatak za vodećim Fernandom Alonsom na samo 13 bodova. Nakon kišnih i veoma uzbudljivih kvalifikacija, u kojima je najbolji rezultat ostvario Alonso, mnogi su očekivali da će i nedjeljna trka ponuditi isto toliko, ako ne i više uzbuđenja. 

 

 

 

Međutim kiša je zatajila, a suva staza nije donijela mnogo problema na startu. Alonso je dodao gas do daske, izveo rutinski manevar i blokirao Webbera. Prva pozicija je odbranjena! U tom trenutku malo ko je znao da su Alonso i Lewis Hamilton bili jedini vozači u prvih deset koji su startovali na tvrđoj smjesi guma. Ovaj detalj omogućio je Špancu da napravi pet sekundi prednosti u odnosu na Webbera. Međutim ono što je dobio u startu Alonoso je izgubio u najvažnijem dijelu trke, u finišu. Naime, Španac je za kraj ostavio meke gume dok je njegov pratilac Webber sačuvao tvrđu komponentu. Ferrari se nadao kiši... Kako je kiša u nedelju zaobišla Silverstone, sunce je obasjalo Webbera koji je u finišu na tvrđim gumama počeo smanjivati ranije stečenu Alonsovu prednost od 4,6 sekundi. Španac se pokušao braniti, ali četiri kruga prije kraja Marka Webbera više niko nije mogao zaustaviti da se drugi put ove godine popne na pobjedičko postolje i iza sebe ostavi dva svjetska šampiona Fernanda Alonsa na drugom i timskog kolegu Seabastiana Vettela na trećem mjestu.

 

 

Četvrto mjesto pripalao je Felipeu Massi što je ujedno i njegov najbolji rezultat u ovoj sezoni i možda naznaka konačnog buđenja Brazilca. Massa je na Silverstonu podsjetio na svoje bolje dane, a bio je i učesnik jednog od najzanimljivijih dvoboja na stazi, u kojem je nadmudrio i pretekao nekadašnjeg timskog kolegu, legendarnog Michaela Schumahera. Trku je na petom mjestu završio Kimi Raikkonen, a šesti je bio njegov timski kolega iz Lotusa Romain Grosjean. Sedmi je bio Michael Schumaher koji je na startu imao odličnu treću poziciju, dok su osmo i desetom mjesto pripali najvećim razočarenjima vikenda u Selverstonu, domaćim vozačima Lewisu Hamilotonu i Jensonu Buttonu iz McLarena. Između njih se ugurao Bruno Senna, koji je još jednom ove sezone osvojio dragocjene bodove za Williams-Renault tim. Sledeća trka F1 šampionata vozi se 22. jula za Veliku nagradu Njemačke, na stazi Hokenheim, a samo sedam dana poslije 29. jula na programu je trka za Veliku nagradu Mađarske.

 

 

Datum objave: 09/07/2012
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook