Naslovna > Automobili > Nissan > Juke > Magnet za oči
FOTO GALERIJA (58)

Nissan Juke

Magnet za oči

Sa drugom generacijom Jukea Nissan je umekšao dizajnerski radikalizam prethodnika učinivši ga prihvatljivijim za širu automobilsku publiku. Novi enterijer je savremeniji, moderniji i komforniji, dok je pogon sveden na jedan turbobenzinski motor sa 117 KS…

 

Za deset godina koliko je na tržištu, Nissanov crossover Juke našao je put do gotovo milion evropskih kupaca, što je izuzetan uspjeh s obzirom na njegov veoma hrabar dizajn, koji je svojevremeno duboko podijelio automobilsku javnost na one kojima se veoma dopada i one kojima je nerazumljiv. Za dizajnerski poseban automobil organizovana je i posebna prezentacija koja je istovremeno održana u pet evropskih metropola Londonu, Parizu, Milanu, Barseloni i Kelnu. Ona svjetska namijenjena širokim narodnim masama održana je na sajmu automobila u Frankfurtu, gdje je Juke nastavio da radi ono što je radio do sada - da duboko dijeli mišljenje javnosti, ali i privlači veliku pažnju. U Nissanu s ponosom ističu da novi Juke nudi viši nivo performansi i tehnologije u upečatljivoj i još prostranijoj izvedbi kupe crossovera. Veće dimenzije, sportski stav, upečatljivi 19-inčni aluminijumski naplaci i lebdeći krov kao na kupe modelima su najvažnije vizuelne karakteristike sa kojima Juke postavlja novi standard za crossovere B-segmenta. Serijski je opremljen full LED tehnologijom, a njegova prepoznatljiva okrugla prednja svjetla sada krasi novi svjetlosni potpis u obliku slova Y koji vizuelno zaokružuje prednju V-motion masku. Paleta od 11 različitih boja karoserije sada je obogaćena ekskluzivnom narandžastocrvenom Fuji Sunset bojom, kojom su ofarbani promotivni modeli na fotografijama.

 

Detaljano redefinisana je i unutrašnjost pa Juke sada može da ponudi više prostora za putnike i njihove stvari. Prostor za koljena pozadi povećan je za 5,8 cm, a prostor za glavu za 1,1. Istovremeno, prtljažnik je povećan za 20%, te ima zapreminu od 422 litra. Udobnost obnovljene unutrašnjosti dodatno je naglašena sa poboljšanim vozačkim položajem, većom prostranosti zadnjeg dijela, ergonomičnijim komandama i praktičnijim rješenjima za odlaganje sitnica. Tu je i novi mekani pokrivač armaturne ploče, mekane obloge vrata i tepisi, dok se serijska sportska sjedišta izrađena u jednom komadu uz doplatu mogu dobiti presvučena alkantarom ili kožom. Zahvaljujući upotrebi čelika visoke čvrstoće novi se model odlikuje snažnijom platformom koja sada pruža bolju stabilnost, performanse i vozne osobine u krivinama, ali viši nivo sigurnosti i kontrole. Novi Juke pokreće ekonomični 1,0-litarski trocilindarski turbobenzinski motor DIG-T s 117 KS koji nudi bolje performanse, manju potrošnju goriva i veću uglađenost. Dostupan je u kombinaciji sa 6-stepenim ručnim mjenjačem ili 7-stepenim automatskim s dvostrukim kvačilom, polugicama za promjenu brzina na upravljaču i tri načina rada: Eco, Standard i Sport, kako bi vozači mogli prilagoditi stil vožnje svim uslovima za vožnju i pritom se zabavljati.

 

Dostupne su brojne kombinacije boja karoserije, krova i presvlaka koje Jukeu daju urbani i sportski karakter više klase. Personalizacija vanjskog izgleda uključuje i mogućnost prilagođavanja branika, bočnih pragova i 19-inčnih aluminijumskih naplataka. Masa automobila raznoraznim uštedama smanjena je za 23 odsto u odnosu na prethodnika. Juke je dobio najnoviju verziju ProPILOT sistema, koja mu pruža autonomiju u vožnji i NissanConnect multimedijalni sistem sa integrisanim Wi-Fi vezom, te mogućnošću povezivanja pametnog telefona i internetskog ažuriranja za jednostavniju i sigurniju vožnju.

 

Ponz Pandikuthira, potpredsjednik odjela za planiranje proizvoda Nissan Evropa

„Nissan Juke vraća se s prepoznatljivim identitetom, još snažnijim karakterom, uzbudljivim performansama, te naprednom tehnologijom koja ispunjava potrebe vozača. Novi dizajn i uzbudljiv doživljaj vožnje privući će sve brojnije kupce kompaktnih crossovera. Juke je sazrio, ali pritom nije izgubio zabavne vozne osobine kojima se oduvijek isticao”.

 

Datum objave: 26/10/2019
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook