Naslovna > Komercijalna vozila > Mali kamion za velike zadatke
FOTO GALERIJA (12)

MAN TGE

Mali kamion za velike zadatke

Laki kamion TGE serije dostupan je sa kratkom i produženom kabinom. Sa rasponom dozvoljene mase od 3,0 do 5,5 tona idealan je za manje poslovne zadatke u urbanim sredinama...

Njemački MAN nadaleko je poznat kao proizvođač snažnih i izdržljivih kamiona, koji su našli i nalaze primjenu u najrazličitijim sektorima poput transportnog, građevinskog, distributivnog i ostalih. Tu su i specijalni kamioni namijenjeni vatrogascima, komunalnim preduzećima, željeznici, vojsci, ... Kako bi dodatno proširio svoju ponudu koja je po pitanju najniže mase vozila pokrivala raspon od 7,5 do 44 tone MAN je u saradnji sa Volkswagenom razvio potpuno novi mali, distributivni kamion TGE serije, koji je dostupan sa dvije verzije kabine, kratkom i dugačkom sa četvoro vrata, ali i kao praktičan kombi. Mali laki kamion je omogućilo MAN-u da najmanju dozvoljenu masu svoje teretne game spusti na tri tone i da svojim klijentima ponudi jedno sasvim novo iskustvo transporta. U MAN-u s ponosom ističu da je TGE njihov odgovor na zahtjeve kupaca, koji su pod okriljem omiljenog kamionskog brenda željeli imati i transportno vozilo iz takozvanog lakog dostavnog programa. MAN-ov kamiončić dostupan je u karoserijskom rasponu od 5.983 do 7.388 mm, kao model sa klasičnom dvoratnom ili četverovratnom kabinom.

 

 

On pokriva raspon od 3,0 do 5,5 tona dozvoljene mase, te je kao takav idealan za obavljanje manjih građevinskih i transportnih poslova, kakvi su veoma česti prije svega u građevinskom, pa onda i u ostalim privrednim sektorima. Osnovni transportni kapaciteti MAN TGE kamiona mogu se jednostavno proširiti sa priključnim vozilo do mase od 1,5 tona. U ponudi su i specijalne pojačane verzije čija masa i nosivost su prilagođeni specifičnim zahtjevima kupaca. U skladu sa njima TGE je moguće dobiti sa prednjim, zadnjim ili 4x4 pogonom, odnosno šestostepenim ručnim ili osmostepenim automatskim mjenjačem. Za pogon najmanjeg MAN-a je namijenjen četverocilindarski 2.0 TDI motor Volkswagen grupacije, koji je dostupan u četiri različite verzije sa 102, 122, 140 i 177 KS. Najjača verzija ima dvije, a sve ostale po jednu turbinu. Osim što nudi uzornu udobnost i ugodno radno okruženje u kabini TGE raspolaže i sa nekim od najsavremenijih sigurnosnih sistema, koji olakšavaju njegovo korištenje u urbanim sredinama. Tu u prvi plan treba staviti širokougaonu kameru za nadzor zadnjeg dijela, zatim sistem asistencije vozaču za lakše upravljanje prikolicom, te MAN-ov EBA sistem aktivnog nadzora stanja na putu pomoću radara i kamere, koji u slučaju opasnosti ima mogućnost automatskog kočenja i zaustavljanja vozila.

Datum objave: 15/05/2018
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook