Naslovna > Automobili > Opel > Mokka > Manja i lakša od prethodne generacije

Opel Mokka 2021.

Manja i lakša od prethodne generacije

Nova generacija Mokke, osim što je izbacila iz svog naziva X, „oslabila“ za čak 120 kg. Ovaj rezultat je postignut prelaskom na zajedničku modularnu platformu PSA grupacije pod nazivom CMP...

Nova generacija je kraća od prethodnog modela, ali je zato dobila nešto veće međuosovinsko rastojanje i širinu karoserije što je poboljšalo udobnost u kabini. Sa ukupnom dužinom od 4,15 metara Mokka je sada lakša za parkiranje i manevrisanje po gradskim ulicama. Uprkos skraćenju, nova Mokka nudi isti kapacitet tereta i zapreminu prtljažnog prostora od 350 litara kao i stara Mokka X. U slučaju električne varijante, torziona čvrstina je povećana za 30% zahvaljujući nisko postavljenima baterijama. Model sa nultom emisijom štetnih gasova koristi elektromotor sa 136 KS i 260 Nm obrtnog momenta, što je dovoljno za limitiranu maksimalnu brzinu od 150 km/h.

 

 

 

 

Baterija od 50 kWh isporučuje dovoljno energije za autonomiju od 332 kilometra po WTLP proceduri u Normal modu vožnje. Pri Eco modu vožnje autonomija vozila se povećava. Nakon što se baterija potpuno isprazni, za samo 30 minuta se može napuniti na kapacitet od 80% uz pomoć brzog punjača od 100 kW. Nova generacija Opel Mokke takođe dobija novi izgled spolja i iznutra. Postavljen na 18-inčnim aluminijumskim naplacima, ovaj crossover B-segmenta ima dosta oštrije linije izvana i najnovija tehnološka rješenja u kabini. Isporučuje se kupcima sa LED svjetlosnim grupama kao standardni dio opreme, a uz doplatu su dostupna i prednja matrix LED svjetla koja su se do sada nudila samo u višim segmentima.

 

 

 

 

Kada se govoro o tehnologiji, Opel će nuditi Mokku sa mnoštvom korisnih „gadgeta“ koje između ostalog uključuju panoramsku kameru od 180 stepeni na zadnjem dijelu i napredni tempomat sa funkcijom stop&go. Bogatije opremljene varijante posjeduju 12-inčni digitalni instrument pokazivač u kombinaciji sa 10-inčnim infotainmet sistemom osjetljivim na dodir. Nova generacija Opel Mokke bi se trebala naći na evropskom tržištu od kraja ljeta, a u salone bi trebala stići početkom naredne godine. Opel navodi kao prioritet prodaju električne verzije, ali će se uporedo sa njom nuditi benzinske i dizel pogonske jedinice.

Datum objave: 24/06/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook