Naslovna > Automobili > Mercedes-Benz > GT AMG > Maratonac vozi rekordni krug

Mercedes-AMG GT 63 S

Maratonac vozi rekordni krug

Mercedes-AMG je postavio novi rekord vožnjom na stazi Nurburgring...

Postoji više načina tempiranja vremena na ovoj stazi, jer je uobičajeni podatak koji se može vidjeti u medijima je njena dužina od 20,6 kilometara. Mjerenje vremena započinje na kraju tribine za skretanje 13, a vrijeme se zaustavlja na početku dijela iste tribine nakon što vozilo pređe cijeli krug. Na ovakvom mjerenju vremena GT 63 S je završio krug sa rezultatom 7:23.009.

 

 

AMG-jev razvojni inžinjer Demian Schaffert je vozio ovaj model kojim je postavljen rekord. Zahvaljujući nedavno podešenoj elastokinetici i dgugim manjim izmjenama, pokazalo se da je limuzina za 2,3 sekudne brža od pokušaja u jesen 2018. godine. Rekordni model je bio opremljen AMG Aerodynamics paketom za povećanje stabilnosti pri velikim brzinama i Michelin Pilot Sport Cup 2 pneumaticima. Zbog dodatne sigurosti, vozilo je opremljeno „kašikastim“ sportskim sjedištima i four-point sportskim pojasevima za vozača.

 

Tehnički gledano, Mercedes polaže pravo na rekord staze u Nurburgringu u kategoriji luksuzne klase. U ovoj kategoriji je nadmašio Porsche Panameru koja je ostvarila rezultat od 7:25,04 u avgustu ove godine. Međutim, nijedan od ova dva modela nije najbrža limuzina sa četvoro vrata na ovoj stazi, jer ta čast pripada Jaguaru XE Project 8 sa rezultatom od 7:18.361. Ali pošto je navedeni Jaguar nije imao zadnja sjedišta, ostali proizvođači automobila ga ne smatraju jednakim konkurentom u klasi...

Datum objave: 11/11/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook