Naslovna > Auto moto sport > Marquez prvi put na stazi nakon povrede

MotoGP

Marquez prvi put na stazi nakon povrede

Šestostruki MotoGP prvak Marc Marquez je napravio bitan korak ka povratku takmičenjima: vozač Repsol Honde je na stazi Circuit de Barcelona-Catalunya odradio probnu vožnju kako bi ispitao u kakvoj je fizičkoj formi nakon osam mjeseci izbivanja sa staze...

Za Marqueza je sezona 2020 započela dramatično na trci za Veliku nagradu Španije prošlog jula, kada je na stazi u Jerezu doživio tešku nezgodu koja je rezultirala frakturom ruke. Španac je prije nezgode godinama bio pravo otkrovenje na dva točka, osvojivši jedan svjetski naslov u kategoriji 125cc (2010), jednu titulu u Moto2 konkurenciji (2012) i šest MotoGP Svjetskih prvenstava (2013, 2014, 2016, 2017, 2018 i 2019). Nakon pada, 28-godišnjak se podvrgnuo nizu operacija desne ramene kosti. Međutim, uslijedile su komplikacije zbog kojih je bio prisiljen da propusti ostatak sezone, u kojem je njegov sunarodnjak Joan Mir osvojio svoju prvu titulu vozeći za Suzuki.

 

 


Marquez je radio izuzetno naporno na rehabilitaciji, kako bi sebi osigurao šansu da se 2021. godine takmiči za Repsol Hondu uz svog novog timskog kolegu Pola Espargara. Nakon što su mu doktori dali zeleno svjetlo da pojača treninge zahvaljujući sve boljem zarastanju kosti u njegovoj ruci, svoju formu je prvo isprobao na mini motociklu na stazi Circuito de Alcarras, blizu njegovog doma u Cerveri. Nakon toga, ovog utorka se Marquez popeo na Hondu RC213V - proizvodnu verziju njegovog Moto GP motocikla - i odradio vožnju na stazi Circuit de Barcelona-Catalunya, kao sljedeći korak ka njegovom povratku.

 

MotoGP sezona 2021 počinje 28. marta na stazi Losail, večernjom trkom za Veliku nagradu Katara, prvom od 19 koje su trenutno na ovogodišnjem kalendaru.

Datum objave: 19/03/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook