Naslovna > Auto moto sport > Marquez umjesto Marqueza

Red Bull MotoGP

Marquez umjesto Marqueza

Na MotoGP trci za Veliku nagradu Francuske pobjedu je odnio Danilo Petrucci, dok je drugo mjesto pripalo Alexu Marquezu, bratu šestostrukog svjetskog prvaka Marca.

Mlađem Marquezu je ovo prvo stajanje na podijumu u najjačoj klasi, no mnogi u tome već naziru najavu vladavine dinastije Marquez u MotoGP-iju. U dramatičnoj trci u kišnom Le Mansu, voženoj u nedjelju, mlađi brat i timski kolega legendarnog Marca Marqueza je izvrsno iskoristio teške uslove, iako u MotoGP-iju nikada nije vozio na mokroj stazi.

 

 

 

Uprkos nepovoljnoj 18. startnoj poziciji, Španac se sjajnom vožnjom već u prvih nekoliko krugova sa začelja probio do 8. mjesta. Bio je čak nadomak pobjede, ali se na kraju morao zadovoljiti drugim mjestom iza Italijana Danila Petruccija (Ducati). Alexov najbolji rezultat karijere bio je ujedno i prvi podijum za Repsol Hondu ove godine.

 

„Nije bilo lako početi trku sa 18. pozicije, ali zaista sam se dobro osjećao na motoru. Ovo je odličan rezultat za tim Repsol Honde, i želim im se zahvaliti što su uvijek vjerovali u mene i tako naporno radili. Tim i ja lično se nikada nismo predavali“, izjavio je mlađi Marquez nakon trke.

 

 

 

 

Treće mjesto je pripalo Špancu Polu Espargaru, vozaču Red Bull KTM Factory Racinga, ispred iskusnog Italijana Andreu Doviziosa (Ducati) koji je na cilj stigao četvrti uprkos problemima sa zadnjom gumom.

 

Marc i Alex su prva braća koja su u istoj godini osvojila svjetske titule u motociklističkim prvenstvima, i to u dva navrata: Alex je 2014. godine bio svjetski prvak u Moto3, a 2019. u Moto3 kategoriji, dok je Marc, naravno, obje ove godine zasjeo na tron MotoGP-ija.

 

 

 

 

 

Stariji Marquez je sa šest svjetskih titula u MotoGP-iju (te po jednom u Moto2 i 125cc kategorijama) već sada legenda. Pred početak prvenstva bio je apsolutni favorit za novi naslov, ali je već na prvoj trci sezone, 19. jula u Jerezu, doživio frakturu nadlaktične kosti zbog koje još uvijek apstinira od staze.

 

Datum Marcovog povratka još uvijek nije poznat, ali ono što sigurno golica maštu fanova moto trka jeste da li ćemo u budućnosti gledati dominaciju dvojice, a ne jednog Marqueza.

 

 

 

 

Nakon devet od 14 trka Svjetskog MotoGP prvenstva 2020, u poretku vozača vodi Francuz Fabio Quartararo (Yamaha) sa 115 bodova, drugi je Španac Joan Mir (Suzuki) sa 105, dok je trećeplasirani Dovizioso sakupio 97. Alex Marquez je trenutno 14. na tabeli.

Datum objave: 13/10/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook