Naslovna > Auto moto sport > Marquez za istoriju!

Moto GP – Valencia

Marquez za istoriju!

Marc Marquez, koji ima tek dvadeset godina, cijeli svoj život će da pameti Valenciju…

Španski motociklista, 20 – godišnji Marc Marquez, postao ja najmlađi šampionu  Moto GP šampionatu u istoriji, i to u svojoj debitantskoj sezoni! Vozač Repsol Honda tima tako je ujendo i prvi debitatnt koji je u posljednjih, dugih 35 godina osvojio titulu u najprestižnijoj “kraljevskoj klasi”.

 

Marquez tek ima dvadeset godina, a postao je dio istorije! Pokazao je da je dorastao svojim starijim i iskusnijim kolegama. Pokazao je da je  vozač, koji može da se snađe u svakoj prilici. Staza u Valenciji čini se da mu je posebno naklonjena. Naime, u ovom gradu, mladi Španac je dva puta bio brilijantan, te je za dvije godine osvojio dvije titule.

 

Naime, prošle godine, u istom ovom mjesecu, obezbijedio je sebi titulu u Moto2, a juče se okrunio i onom najbitnijom – postao je šampion u najprestižnijoj kraljevskoj klasi, postao je najmlađi šampion u Moto GP – u. Pohvale, čestitke i oduševljenje niko ne krije, a naročito ne najmlađi šampion u istoriji “kraljevske klase”.

 

Mladom Marquezu je bilo potreno da osvoji najmanje četvrto mjesto, da bi postao prvak Moto GP-a. Kako će njegov konkurent, takođe Španac, Jorge Lorenzo na svom Yamaha motoru da odveze ovu trku, kojom je mogao da  odbrani prošlogodišnji naslov, nije imalo nikakvog uticaja. Marquez je samo trebao da se doveze do najmanje četvrtkog mjesta.

 

Prije sam trke u Valenciji, Marquez je imao 13 bodova prednosti. U korist mu je svakako išla i prva startna pozicija, sa koje je Španac startao po deveti put u ovoj sezoni. Trka je počela izuzetno uzbudljivo, a za Marqueza i ne baš kako je očekivao, jer je već u prvom dijelu sa prve startne pozicije pao na treće mjesto.

 

Trku su obilježili fantastični i izuzetno zanimljivi obračuni Lorenza i Pedrose, koji su se non-stop smjenjivali u vodstvu. Jedan kontak između njih dvojice iskoristio je Marquez, koji je, bar na kratko, preuzeo vodstvo 21 krug prije samog kraja trke. Međutim, ubrzo ga je prepustio Lorenzu.

 

Marc Marquez nikako nije želio da žuri, te da time rizikuje osvajanje šampionske titule. Odlučio je da vozi sigurno, bez da pravi neke velike greške. Odlučio je da vozi taktički. To je rezultovalo time što ga je Pedrosa pretekao u samoj završnici trke.

 

Međutim, mladom Marquezu je treće mjesto bilo savršeno! Postao je svjetski prvak , nakon vozača Kenny Robertsa, koji je 1978. godine takođe postao svjetski prvak u kraljevskoj klasi, a samim tim i najmlađi prvak u istoriji ovog šampionata.

 

Dakle, na najviše postolje popeo se Lorenzo iz Yamahe, drugo mjesto je pripalo Dani Pedrosi, treće mjesto zauzeo je Marquez, dok je Rossi bio četvrti.  U ukupnom poretku na kraju sezone najbolji je Marquez sa 334 boda, četiri boda više od Jorge Lorenza koji ima 330, a treće mjesto pipalo je Dani Pedrosi sa 300 bodova.

 

I da za kraj sumiramo Marquezovu sezonu! On ju je završio sa šest upisanih pobjeda, dvije pobjede manje od njegovog konkurenta za titulu, Lorenza. Ukupno šesnaest podijuma, devet pol pozcija, i 17 trka koje je završio, bilo je sasvim dovoljno da postane najmlađi šampion u istoriji. Španac je tako postao najmlađi vozač u istoriji koji je osvojio pol pozvijiu u Moto GP šampionatu, na trci u SAD – u, najmlađi je pobjednik jedne trke, takođe na stazi u SAD –u.

 

Uz sve to, on je i najmlađi vozač koji je pobjedio bar jednu trku u tri različite klase, najmlađi je vozač koji je upisao najviše pobjeda u svojoj debitantskoj sezoni – čak šest, najviše je imao pol pozcijia u sezoni – devet, a podijuma 16. To je ono što ga je izdvojilo iz mase, ono čime ovaj vozač može da se pohvali. A ponavljamo, dvadeset mu je godina tek! 

Datum objave: 11/11/2013
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook