Naslovna > Automobili > Mercedes-Benz > EQ Serija > Maskirana limuzina uočena na Nirburgringu

Mercedes-Benz EQE

Maskirana limuzina uočena na Nirburgringu

Posljednje špijunske fotografije sa testiranja novog modela na prestižnoj stazi u Njemačkoj otkrivaju da je razvojni proces limuzine ušao u samu završnicu...

Kako se bliži premijera, isplivale su slike završne faze razvoja novog Mercedesa EQE na stazi u Nirburgringu. Model bi trebao biti pušten u prodaju 2022. godine, a u gami će biti pozicionisan ispod nedavno predstavljenog EQS-a i biće EV alternativa standardnoj E-Klasi. Mercedes bi trebao ubrzo predstaviti serijsku verziju svoje luksuzne limuzine i tako postati prvi od velike trojke sa električnim vozilom u klasi, ali se ubrzo očekuje odgovor BMW-a sa električnom Serijom 5 i Audija, koji je u Šangaju predstavio koncept modela A6 E-Tron. Iako je automobil dobro zamaskiran, na fotografijama se naziru opšti obrisi sa prednjom maskom i velikim logom brenda prepoznatljivim za EQ seriju proizvođača iz Stuttgarta.

 

 


Model će biti baziran na novoj EVA platformi koji koristi i EQS. Dugačak međuosovinski razmak omogućava smještanje baterija od 107 kWh, a maksimalan domet bi trebao iznositi oko 770 km. EVA platforma nudi modularnost baterija, pa je moguće i smještanje manjih baterija sa kraćim dometom, koje bi se trebale naći i na bratskom SUV-u istog imena. Biće ponuđen veći broj električnih agregata sa pogonom na zadnje ili na sva četiri točka, a u budućnosti je moguća i sportska AMG verzija modela. Sa slika se uočava da je dizajn napravljen po uzoru na EQC, sa tankom LED trakom koja spaja prednje svjetlosne grupe, dok bi zadnji kraj trebao izgledati nešto konvencionalnije i sličnije postojećim Mercedesovim modelima. Zvanične dimenzije nisu objavljene, ali se očekuje da će zbog EVA platforme sa velikim međuosovinskim razmakom prostor u kabini biti uporediv sa novom S-Klasom. Mercedesova gama električnih automobila baziranih na novoj platformi vođena EQS-om će debitovati u toku godine, dok se limuzinska i SUV varijanta modela EQE očekuju tokom sljedeće.

Datum objave: 21/04/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook