Naslovna > Auto moto sport > Matt Hall je ostvario letački san
FOTO GALERIJA (10)

Red Bull Air Race

Matt Hall je ostvario letački san

Nakon tri druga i jednog trećeg mjesta, u završnici šampionata Australac Matt Hall je sa samo jednim bodom prednosti 2019. godine stigao do prve šampionske titule, nadmašivši Japanca Yoshihidu Muroyu, kojem je najviše postolje izmaklo uprkos trima ovogodišnjim pobjedama…

 

Iza nas je još jedna zanimljiva Red Bull Air Race sezona, koja bi, ako se obistine sve dosadašnje najave organizatora, mogla biti i posljednja. Tužna je to vijest za sve ljubitelje ovog jedinstvenog takmičenja koje je prvi put održano 2003. godine i do danas je privuklo veliku pažnju ljubitelja avionskih akrobacija iz cijelog svijeta. Zadnja trka ovogodišnjeg šampionata, koji je zbog finansijskih poteškoća i otkaza domaćinstava imao samo četiri nadmetanja u Abu Dhabiju, Kazanu, jezeru Balaton i Chibi, pokazala je svu raskoš i ljepotu ovog neobičnog adrenaliskog sporta, ali i iznjedrila novog šampiona Australca Matta Halla. Da bi prvi put u svojoj Red Bull Air Race karijeri, koja je počela još 2009. godine, mogao da se domogne šampionske titule, četrdesetsedmogodišnji Hall nagovijestio je još na trećoj ovogodišnjoj i ujedno pretposljednoj trci sezone na jezeru Balaton. Hall je u Mađarskoj pokazao vrhunsku formu i stigao do svoje prve pobjede sa osjetnom prednošću ispred Bena Murphya i Pete McLeoda. Ta pobjeda je bila zlata vrijedna, jer mu je omogućila da osvoji šampionsku titulu ispred ove godine fenomenalnog japanskog pilota i šampiona iz 2017. godine Yoshihide Muroye za samo jedan bod.

 

Moj veliki životni san napokon se ostvario, postao sam deseti Red Bull Air Race šampion u veoma nevjerovatnoj završnici sezone. Ovo je veliko olakšanje za mene, jer sam od prvog svog leta iz 2009. godine sanjao samo da godinu završim kao najbolji pilot u šampionatu. Još uvijek ne mogu da povjerujem da je samo jedan bod prevagnuo na moju stranu. Moram priznati da sam i pored odlične forme zadnju trku dočekao s puno zebnje u sebi, jer do sada nisam imao sreće u završnicama šampionata, zbog čega mi je titula izmakla čak tri puta. Još veći pritisak mi je nametnut činjenicom da je današnja trka u Japanu bila posljednja šansa da postanem šampion. Hvala nebu da sam u tome i uspio – kazao je presrećni novi Red Bull Air Race šampion Matt Hall. Podsjećamo da je Hall u svojoj prvoj takmičarskoj sezoni 2009. godine stigao do trećeg mjesta, odnosno da je 2015, 2016. i 2018. bio drugoplasirani. Ove godine do titule najboljeg stigao je osvojivši 81 bod, odnosno peto mjesto u Abu Dhabiju, drugo u Kazanu, prvo na jezeru Balaton i treće u Chibi. S druge strane, kada sve sabere i oduzme, pohvale zaslužuje i Japanac Yoshihide Muroya koji je sa tri pobjede u Abu Dhabiju, Kazanu i na domaćem terenu u Chibi pokazao najviše od svih pilota ove godine. Međutim, veliki peh iz Mađarske, kada je zbog problema sa avionom osvojio tek 12 mjesto, koštao ga je šampionske titule za samo jedan jedini bod. Iako duboko razočaran što nije osvojio drugu titulu pred domaćim navijačima u Chibi, Muroya je ipak našao snage da čestita novom šampionu.

 

Dao sam sve od sebe da bih pobijedio, kako u ovoj tako i u svim ostalim trkama, ali Matt je bio bolji i konstantiji. Takmičimo se i znamo puno godina i siguran sam da mu sve ovo puno znači. Iskreno sam srećan zbog njega i veoma mi je žao što se više nećemo nadmetati u ovom formatu takmičenja. Zahvalio bih se mojim vjernim navijačima na zaista velikoj podršci koju su mi pružali tokom čitave karijere i ove sezone, jer mi je ona davala snagu da pokušam iz sebe i aviona izvući najviše kada je to bilo najteže – rekao je Yoshihide Muroya. Pregršt uzbuđenja koja su viđena u na svim ovogodišnjim trkama, a posebno zadnjoj u Japanu, samo su dodatno pojačala žaljenje zbog činjenice da je organizator potvrdio da nakon ove sezone neće biti nastavka Red Bull Air Race šampionata. Ljubitelji ovog jedinstvenog adrenalinskog letačkog sporta ipak se nadaju da je riječ o kratkotrajnoj pauzi kakva je već zabilježena od 2011. do 2013. godine.

 

Finalni poredak za 2019. godinu Master klasa“

 

Matt Hall (AUS) 81

Yoshihide Muroya (JPN) 80

Martin Šonka (CZE) 68

Pete McLeod (CAN) 50

Ben Murphy (GB) 48

Kirby Chambliss (USA) 48

Nicolas Ivanoff (FRA) 47

Mikael Brageot (FRA) 44

Michael Goulian (USA) 42

Juan Velarde (ESP) 39

 

 

 

 

 

Datum objave: 30/10/2019
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook