Naslovna > Automobili > Mazda > 3 > Mazda 3 ipak bez verzije za trkačke staze

Mazda 3 TCR

Mazda 3 ipak bez verzije za trkačke staze

Sudeći prema nadavnim izvještajima, najavljivani trkački projekat Mazde 3 neće ispuniti očekivanja...

Prije nego što je Mazda 3 sa turbopunjačem ugledala svjetlost dana na tržištu, japanski proizvođač je podsticao radoznalost na tržištu teaserima i najavama performansnom varzijom kompaktnog hatchbacka Mazde 3 TCR. Ova „vruća“ Mazda 3 je trebala odmjeravati snagu sa konkurencijom na trkama kao što je Endurance Challenge na Rolex 24 u Daytoni i pilot projektu IMSA Michelin Pilot Challenge 2020. To se na žalost nije desilo, a prema nedavnim informacijama rad na ovom Mazdinom projektu neće „ubirati plodove“.

 

 

 

Ovu informaciju je lansirala u medije nedavna izjava direktorice za komunikacije i marketing Mazde USA Emily Taylor. Prema njenim riječima zbog uslova izazvanih pandemijom virusa korona, Mazda North American Operations (MNAO) je donijela odluku o otkazivanju razvojnog programa modela Mazda 3 TCR. Ujedino se tom prilikom zahvalila svim fanovima i parterima na pruženoj podršci timu Mazda Motorsports.

 

 

 

 

 

Ovakva odluka je očekivana, jer je aktuelna pandemija napravila ogromnu štetu automobilskoj industriji, zbog koje su proizvođači bili prinuđeni da redukuju proizvodne kapacitete ili čak otkazuju pojedine najavljene projekte. Bez obzira na sve, pojedina tržišta će ipak dobiti „civilnu“ turbo verziju Mazde 3. Sa gorivom od 87 oktana, 2,5-litarski turbo četvorocilindraš isporučuje 227 KS pri 420 Nm obrtnog momenta, dok sa 93-oktanskim gorivom ovaj agregat isporučuje do 250 KS pri 434 Nm obrtnog momenta. Snaga se prenosi na sva četiri točka preko automatskog mjenjača.

 

Mazda 3 2.5T bi se trebala pojaviti na američkom tržištu do kraja ove godine gdje bi limuzinska varijanta trebala koštati oko 29.000, a hatchback varijanta oko 30.900 USD.

Datum objave: 17/08/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook