Naslovna > Tehnika > Mazda ne odustaje od Wankel motora

Mazda

Mazda ne odustaje od Wankel motora

Mazda je dugo godina koristila Wankel motor u sportskim modelima. Iako su mnogi smatrali da ga više neće koristiti u novim modelima vijesti nagovještavaju da ipak hoće.

Rotacioni Wankel motor pokopao je NSU sa modelom Ro80 kojeg je kasnije pod svoje okrilje uzeo Audi. Mazda je potom ustrajala na rješavanju problema pa je čak osvojila i pobjedu na trci 24h LeMansa što do sada nije uspjelo ni jednom japanskom proizvođaču automobila.

 

Dugi niz godina Wankel motor se ugrađivao u sportski model RX-8 poslije čijeg prestanka proizvodnje rotacioni motor ulazi u fazu čekanja. Bilo je najava da će neki budući Mazdin sportski model imati Wankel motor ali to još nije sigurno. Po najnovijim informacijama Wankel bi se motor trebao koristiti u električnom vozilu a služio bi isključivo kao generator za punjenje baterija. Time će autonomija biti znatno produžena. Ideja nije nova jer je Porsche prije više od 100 godina predstavio takvo rješenje ali sa klasičnim SUS motorom. Danas neki EV automobili koriste ista rješenja. Među njima najpoznatiji je Chevrolet Volt.
Mazda serijski model priprema za 2021. godinu. 

Datum objave: 22/03/2017
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook