Naslovna > Automobili > Mazda > RX > Mazda RX-9 u prodaji od 2020.

Mazda

Mazda RX-9 u prodaji od 2020.

Konceptna verzija RX-Vision predstavljena na Tokyo Motor Showu ove godine predstavlja najavu nove generacije modela RX-9.

Mazda je jedini proizvođač automobila koji uporno nudi modele sa rotacionim Vankel motorima. Istina, trenutno se ne nudi ni jedan model. Ali to ne znači da se odustalo od duge tradicije.
U pripremi je novi RX-9 za kojeg inženjeri tvrde da će predstavljati vrh tehnologije u svakom pogledu. Trenutno se najviše poklanja čistoći izduvnih gasova što je kod rotacionih motora sklonim nešto većoj prosječnoj potrošnji rak rana.

 

Obzirom da do početka proizvodnje planirane za četvrti kvartal 2019. (prvi primjerci u prodajne salone dolaze s početkom 2020.) ima dosta vremena ne sumnjamo da će sve biti u skladu za važećim zakonima.
Iduće će godine biti predstavljan dorađeni koncept koji će biti korak bliže serijskom modelu.
Što se samog motora tiče radi se rotacionom motoru sa tri komore ukupne radne zapremine 1.6 litara. Ono što posebno fascinira jeste maksimalna snaga od 400 KS dobivena uz pomoć turbo punjača. Neka od rješenja za napajanje goriva preuzeta su i prilagođena sa posljednje generacije snažnih dizel motora.

Datum objave: 25/08/2016
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook