Naslovna > Retro > McLaren F1 slavi 24. rođendan

McLaren F1

McLaren F1 slavi 24. rođendan

Po mnogima najbolji sportski automobil svih vremena, McLaren F1 slavi vrijedan jubilej, 24. rođendan. Egzotična ikona s početka 90. bila je predmet želja bogataša.

Jedan od najboljih automobila u apsolutnim mjerilima, McLaren F1 ovih je dana ponovo pod svjetlima reflektora. U pitanju je proslava 24. rođendana. Jubilej će na adekvatan način biti proslavljen u fabrici ispred koje će na specijalno dizajniranom prostoru biti poredano više modela iz raznih epoha. Neće nedostajati ni specijalnih edicija...

 


Od početka do kraja proizvodnje isporučeno je 106 automobila što na najbolji način oslikava o kako se rijetkom automobilu radi. Performanse i dan danas ostavljaju bez daha. Dovoljno je reći da je maksimalna  brzina 322 km/h i danas referentna vrijednost u klasi super sportskih automobila. Pogonski motor dolazi u vidu 6,1 litrenog V12 benzinca izlazne snage 627 KS. Snaga se na zadnju osovinu prenosi preko manuelnog mjenjača sa 6 stepeni prenosa.

 

 

 

 

 

 

Kao zanimljivost izdvajamo unutrašnjost sa 3 sjedišta. Vozač je, kao u pravom bolidu, sjedio u sredini dok su se još dva putnika mogla smjestiti sa strane. Istina, ulazak-izlazak nije baš jednostavan ali koga briga za to. Tvorac McLarena F1, legendarni Gordon Murray, tvrdi da mu je to najbolji automobil kojeg je ikada konstruisao.

Datum objave: 05/06/2016
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook