Naslovna > Auto moto sport > Meeke pobijedio nakon naporne borbe

WRC- Portugal

Meeke pobijedio nakon naporne borbe

Peta ovosezonska trka svjetskog rally šampionata prošlog vikenda tradicionalno je vožena po makadamskim putevima Portugala, a povratak na evropski kontinent, nakon Meksika i Argentine, pred takmičare je postavio zahtjevne i uvijek nepredvidive staze u ukupnoj dužini od 368 kilometara i 19 brzinskih specijala ...

Nakon Shakedowna, na kojem su dominirali takmičari fabričkog tima Hyundai, takmičarski dio ralliya Portugal 2016, započeo je superspecijalnim ispitom dužine 3,36 kilometara, koji je pripao trenutno vodećem u šampionatu i zvaničnom svjetskom prvaku Francuzu Sebastienu Ogieru. Na samom početku drugoga dana 36-godišnji Britanac Kris Meeke vozač Abu Dhabi Total World Team-a bio je brži od Ogiera čak za 5,6 sekundi, a sve to je nagovještavalo da bi se nakon portugalskog ralliya mogle pomiješat karte u generalnom poretku. Četvrti brzinac od 18,7 km dobio je Jari Matti Latvala koji je za nevjerovatnih 0,2 sekunde bio brži od Krisa Meekea, koji je opet bio bolji od Ogiera i time zadržao prvo mjesto u generalnom poretku. Peti brzinski ispit bio je prekinut jer su se dva vozila našla u plamenu, prvo je izgorio Hyundai Novozelanđanina Haydena Paddona a potom skoro na istom mjestu i Ford Estonca Ott Tanaka.

 

Druga etapa ralliya Portugal u programu je imala šest brzinskih ispita ukupne dužine 165 kilometara. Poslije vođstva Meeka, svi su čekali da vide, da li će uspijeti da izdrži pritisak i zadrži aktuelnog šampiona Ogiera iza sebe. Ne samo da je uspio već je i povećao prednost u odnosu na takmičata Volkswagena. Podsjetimo da je Kris Meeke propustio par ralliya zbog testiranja Citroena za narednu 2017. godinu a pauza u zvaničnom takmičenju mu je očigledno prijala. Na jubilarnom 50. portugalskom ralliyu, poslije drugog dana i 9 održanih brzinskih ispita, Britanac Kris Meeke je ostvario prednost od 31,9 sekundi ispred drugoplasiranog Ogiera, gdje je dobio čak pet brzinaca i to onih najvažnijih. Treći je bio Sordo, četvrti Mikkelsen, a peti Neuville.

 

Trećeg i posljednjeg dana viđena je pravo uzbuđenje, gdje se u borbu za prvo mjesti uključio i Mikkelsen. On je na pobijedio na 16. i 17. brzincu i time prestigao Ogiera i bio vrlo blizu Krisa Meekea sa zaostatkom od 35 sekundi. No, Britancu iz Sjeverne Irske to je bilo dovoljno da zadrži prednost i dođe do svoje prve pobjede u ovoj sezoni i sedme u karijeri. Drugi se zadržao Mikkelsen koji je za nešto manje od 5 sekundi bio bolji od Ogiera. U generalnom plasmanu i dalje vodi Ogier sa 114 bodova, prate ga Mikkelsen sa 67, Ostberg sa 58 i Paddon sa 57 bodova. 12. juna očekuje na sljedeća trka Svjetskog rally šampionata koja se vozi u Italiji.
 

Datum objave: 24/05/2016
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook