Naslovna > Vijesti > Mega kompanija Daimler najavila je osnivanje posebnog branda koji će u svakom smislu biti konkurent Tesli Motors.

Mercedes-Benz

Mega kompanija Daimler najavila je osnivanje posebnog branda koji će u svakom smislu biti konkurent Tesli Motors.

Neke su države već donijele propise po kojima se od 2020. više neće moći prodavati automobili sa klasičnim SUS motorima. Dugoročna strategija nalaže velika ulaganja u EV automobile.

Iako su mnogi sumnjali u proboj automobila na alternativna goriva to će se svakako dogoditi. Za deceniju ili dvije dominirati će EV vozila. Veća produkcija automatski znači i nižu cijenu za krajnjeg kupca što je trenutno i najveća prepreka za kupovinu. Iskreno rečeno zbog velike nabavne cijene teško se može uštedjeti na niskim troškovima eksploatacije.

 


Tu svoju šansu vidi njemačka grupa Mercedes-Benz i Smart koji su već donijeli odluku o osnivanju posebnog branda koji će se na svim poljima suprostaviti američkoj Tesli Motors.
Prema prvim informacijama  službena premijera branda održat će se pred velikim brojem novinara na Pariz Motor Showu u oktobru mjesecu ove godine.
Za sada su planirana tri modela koji bi mogli zadovoljiti potrebe raznih profila kupaca. U sklopu razvoja alternativnog pogona Mercedes-Benz nudi zanimljivu kombinaciju hidrogena i plag-in punjenja baterija. Takva je tehnologija ugrađena u model GLC prototip koji će također biti izložen u Parizu.

Datum objave: 24/06/2016
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook