Naslovna > Automobili > Mercedes-Benz > AMG Project One > Mercedes-AMG Project One

Mercedes-AMG

Mercedes-AMG Project One

Mercedes-AMG otkrio je neke detalje svog prvog hyper sportskog automobila sa tehnologijom Formule 1.

Kao što smo ranije pisali Mercedes-AMG Project One dolazi sa 1,6 litarskim motorom konfiguracije V6 izvedenom iz trenutnih specifikacija koje se koriste u Mercedes-AMG bolidima Formule 1. U skladu s tim nalazi se i električni sklop čija se snaga pritiskom na taster trenutno oslobađa.
U hibridni sklop Project One ima još dva elektromotora instalirana na prednju osovinu dok je treći spojen na radilicu motora i tako na zadnji par točkova. Objavljeno je da je snaga SUS motora 730 KS dok je ukupna izlazna snaga sa hibridnim sklopom veće od 1000 KS.

 


Mercedes-AMG je objavio da se maksimalna snaga SUS motora ostvaruje pri 11.000 obr/min što je manje od pravog F1 koji se vrti do 14,500 obr/min. Logično jer je kod Projecta One važna trajnost motora. Kada već spominijemo trajnost Mercedes-AMG je hladno objavio da je radni vijek 50.000 km. Tek napomene radi recimo da je cijena svakog pojedinačnog modela 2,25 miliona eura. Planirano je da se kupcima isporuči 275 primjeraka. Svi će modeli isključivo dolaziti sa volanom na desnoj strani.
Recimo da su obrtaji praznog hoda sa 4.000 obr/min, koliko ima bolid Formule 1, smanjeni na 2,000 obr/min. Očigledna je drastična razlika u odnosu na standardne motore koji na leru rade na 750-800 obr/min
Službena je primjera zakazana za jesen kada je na programu Frankfurth Motor Showu.

 

Datum objave: 29/05/2017
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook