Naslovna > Automobili > Mercedes-Benz > EQ Serija > Mercedes-Benz Concept EQA

Mercedes-Benz

Mercedes-Benz Concept EQA

Mercedes-Benz EQA je prvi konceptni automobil EQ C segmenta. Kao što znamo oznaka EQ otkriva da se radi o potpuno električnom vozilu.

Mercedes-Benz pod okriljem novog branda EQ u Frankfurtu je izložio svoju viziju električnog automobila ''C'' segmenta. Ispod sportski skrojene karoserije nalaze se dva elektromotora ukupne snage 272 KS. Pogon je izveden na sva četiri točka pomoću odgovarajućeg diferencijala.
S ovim konceptom Mercedes-Benz otkriva pravac vrlo bliske budućnosti. Prema trenutnom planu i dinamici razvoja novih modela do 2022. godine na tržištu bi se trebalo pojaviti desetak potpuno novih modela na električni pogon.

 


Paralelno sa razvojem nove generacije baterija razvijaju se i efikasniji punjači. Posebna se pažnja posvećuje indukcionim punjačima, odnosno onim koji omogućavaju bezkontaktno punjenje što uveliko pojednostavljuje cijeli proces. Paralelno se radi na unaprijeđenju klasičnih ''zidnih'' punjača a sve u pravcu što bržeg obnavljanja utrošene energije.
Prvi serijski model EQ branda na tržište dolazi već 2019. a na temelju koncepta EQ koji je prije tačno godinu dana otkriven u Parizu.

 

Datum objave: 13/09/2017
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook