Naslovna > Tehnika > Mercedes-Benz pomoću 3D printera napravio dio od metala

Mercedes-Benz

Mercedes-Benz pomoću 3D printera napravio dio od metala

Mercedes-Benz otišao je korak dalje – pomoću 3D printera proizveo je rezervni dio od metala.

Iako 3D printeri polako postaju dio stvarnosti čini se da će njihova primjena u bliskoj budućnosti auto – industrije postati još veća. Do sada su se pomoću 3D printera proizvodili dijelovi od tanke plastike dok se obrada metala mogla svrstati u eksperimentalnu fazu. Mercedes-Benz prvo je stvorio dijelove od aluminija a kasnije je uspio stvoriti pokrov termostata od vještačkog materijala koji u svakom pogledu zadovoljava sve standarde.

 


U saopštenju piše da će Mercedes-Benz Truck metalne 3D dijelove isporučivati po narudžbi klijenta. Na taj će se način brzo i adekvatno moći odgovoriti na sve želje kupca koje ne spadaju u serijsku proizvodnju.
Kao dodatna prednost navodi se proizvodnja rezervnih dijelova kojih trenutno nema u skladištu. Mercedes-Benz Truck želi da pomoću 3D printera napravi sve rezervne dijelove za njihove kamione bez obzira o kojem se tipu ili godištu radi. Time se smanjuje velika cijena skladištenja što bi se na kraju trebalo pozitivno odraziti i na nabavnu cijenu željenog dijela.

 

Datum objave: 08/08/2017
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook