Naslovna > Automobili > Mercedes-Benz > GLC > Mercedes GLC F- Cell prvi plug-in hybrid sa gorivim čelijama

Mercedes-Benz

Mercedes GLC F- Cell prvi plug-in hybrid sa gorivim čelijama

Mercedes-Benz je otkrio model GLC F-Cell koji je postao prvo hybridno vozilo na svijetu u kombinaciji sa gorivim čelijama.

Mercedes-Benz djeluje svim mogućim sredstvima na očuvanju životne sredine. Uz razvoj električnih i hybridnih vozila radi se i na automobilima koji kao pogonsko gorivo koriste hydrogen. A kao što se zna nus produkt takvih vozila je čista, pitka, voda na kraju izduvne cijevi.
Međutim, Mercedes-Benz je otišao korak dalje pa je u Frankfurtu otkrio model GLC F-Cell koji kombinuje električni sklop sa gorivim ćelijama. Na taj je način dobiveno unikatno hybridno vozilo čija bi energetska efikasnost trebala biti vrlo visoka. Šta više, takva kombinacija po svim mjerilima trenutno spada u ekološki najpodobnija vozila na svijetu.

 


Za sada se s jednim punjenjem hydrogena može preći dionica od 450 km s tim da kapacitet baterija omogućava vožnju od dodatnih 50 km na samo električni pogon. Ukupna izlazna snaga je 197 KS što uz maksimum obrtnog momenta od 350 Nm obećava lijepe performanse.
Inženjeri ističu da punjenje hydrogena prosječno traje 3 minuta što je otprilike isto vremena kao što traje sipanje dizela ili benzina.
Tokom razvoja posebno se pazilo na konstrukciju gorivih ćelija koje su u ovom slučaju izrađene od znatno manje plemenitih metala. Na taj se način čuvaju prirodni resursi što također jedan od ciljeva Mercedes-Benza.
Za sada se radi o konceptnoj verziji ali postoje izgledne šanse da se GLC F-Cell ubrzo nađe u serijskoj proizvodnji.

 

Datum objave: 14/09/2017
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook