Naslovna > Auto moto sport > Mercedes ponovo na vrhu!

Formula 1 – VN Španije

Mercedes ponovo na vrhu!

U Španiji ništa novo! Mercedes je ponovo dominantan, a Lewis Hamilton se ponovo popeo na najviše postolje....

Mercedes – Petronas je ponovo ostvario dvostruku pobjedu na trci za Veliku nagradu Španije. Lewis Hamilton je ovom  pobjedom preuzeo i vodstvo u ukupnom redoslijedu. Hamilton je do svoje četvrte i to uzastopne pobjede stigao sa 636 hiljadinki  prednosti u odnosu na drugoplasiranog vozača, svog momčadskog kolegu, Nijemca Nicu Rosberga. Ovim potezom Mercedes je došao do četvrte uzastopne dvostruke pobjede.  Treće mjesto pripalo je Australijancu  Daniel Ricciardo iz Red Bulla, koji je za vodećim dvojcem imao 49.014 sekundi zaostatka.

 

Hamilton je ovom pobjedom preuzeo i vodstvo u ukupnom redoslijedu sa 100 osvojenih bodova, odnosno tri boda više od drugoplaisranog Rosberga, dok treći  mjesto pripada Špancu Fernando Alonsu iz Ferrarija  sa  49 bodova.

 

 

 

 

 

 

Sama trka je imala relativno dramatičnu završnicu , s obzirom da su dva Mercedesova vozača prošli kroz cilja sa manje od sekunde razlike. U pitanju je bila igra dva vozača pre svega fokusirana na gume. Hamilton je imao tu sreću da napravi dovoljnu razliku između sebe i Rosberga koristeći mekši set guma. Sa druge strane, Rosberg je vozio na tvrdim pneumaticima i zaostajao. Kada je Hamilton prešao na tvrđe pneumatike a Rosberg na medium, razlika je počela da se smanjuje, ali je Hamilton ipak uspeo da zadrži prednost. Daniel Ricciardo iz Red Bulla je bio treći, dok je Vettel bio četvrti. Valtteri Bottas je bio na petom mestu.

 

U trenutnom poretku konstruktora Mercedes vodi sa 197 bodova, drugi je Red Bull-Renault sa 84, a treći Ferrari sa 66 bodova.

 

Datum objave: 11/05/2014
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook