Naslovna > Vijesti > Million cee´d-ova

Kia Motors

Million cee´d-ova

Nedavno je Kia u Europi proizvela milionitog cee'da što je najveća prelomnica od 2006., kada su pokrenuli europsku proizvodnju. Važnu ulogu u Kijinom održivom rastu i uspjehu, odigrao je cee'd od svog dolaska prije devet godina …

Jubilarni milioniti cee'd, koji je stigao s Kijine proizvodne linije u Slovačkoj, bio je sportski biserno bijeli cee'd GT u petovratnoj varijanti. I motor jubilarnog primjerka – 1.6 T-GDI benzinski motor sa 204 konjske snage takođe proizvode u toj fabrici, a vozilo je namijenjeno kupcu iz Holandije. cee'd, koji predstavlja 21% Kijine ukupne prodaje u Europi, proizvode isključivo za europsko tržište i to u jednoj od najmodernijih fabrika automobila na svijetu, u Žilini u Slovačkoj. U 2014. su ih prodali više od 75.960, što cee'da svrstava na drugo mjesto među Kijinim najprodavanijim modelima u Europi. Prvi je već neko vrijeme sportski terenac Sportage, kojeg takođe proizvode u Žilini.

 

Artur Martins, podpredsjednik marketinškog odjeljenja u Kia Motors Europe, uz taj jubilej je rekao: "cee'd je Kiju postavio na mapu Evrope kao proizvođača vrlo kvalitetnih, lijepo dizajniranih vozila i predstavlja jedan od ključnih razloga za naš konstantan rast i uspjeh na Starom kontinentu. Čestitao bi svim kolegama u Kia Motors Slovakia na najnovijoj prelomnici i zahvalio milion strankama koje su cee'du omogućile da postane tako popularan model."

 

Krajem godine Kia će predstaviti seriju GT Line, koja je mješavina stila i sportskosti cee'da GT i pro_cee'da GT sa svestranošću običnog cee'da. Oprema GT Line biće na raspolaganju  kod sva tri člana porodice cee'd. Pored toga oprema cee'd GT Line ponudiće i downsized 1.0 T-GDI (turbo benzinski motor s direktnim ubrizgavanjem goriva) i novi 7-stepeni automatski mjenjač s dvostrukim kvačilom. Novi motor i mjenjač napravljeni su zbog što manje potrošnje goriva i emisija, a istovremeno će vozaču nuditi izvanredne prerformanse i trenutni odaziv.

Datum objave: 28/05/2015
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook