Naslovna > Automobili > Mini > Clubman > Mini Clubman se pretvorio u Clubvan
FOTO GALERIJA (6)

Geneva Motor Show

Mini Clubman se pretvorio u Clubvan

Prije nekoliko dana se nagađalo, a sada je sasvim izvjesno da će Mini u Ženevi predstaviti privredno vozilo Clubvan u formi koncepta

Mini će u Ženevi predstaviti Clubvan koncept, svoje komercijalno vozilo koje je nastalo na osnovu Clubmana. U suštini radi se o malo ozbiljnijoj prepravci Clubmana. Uklonjena su zadnja sjedišta, a pod na tom dijelu je poravnan, kako bi se teret što lakše unosio u unutrašnjost automobila.

 

Zadnja bočna stakla su uklonjena a umjesto njih su se pojavili polukarbonatni paneli, kao što je uobičajeno za dostavna vozila. Između vozača i teretnog prostora postavljena je mreža od nehrđajučeg čelika, kako bi se izbjegla mogućnost da teret ugrozi vozača ili suvozača.  U teretnom prostoru je nekoliko utčnica sa električnim napajanjem (12V), a da bi se teret osigurao tu su i zatezači i osigurači tereta. Ako dođe do serijske proizvodnje najveći konkurenti ovom modelu bit će Ford Transit Connect i Fiat Doblo, iako nam je prilično teško zamisliti jedno Mini vozilo kako dostavlja pizze po gradu. U svakom slučaju, Mini će u Ženevi samo pokušati osjetiti puls publike kada je ovo vozilo u pitanju i od toga će zavisiti produkcija, a ukoliko do nje dođe ne treba iznenaditi ako se pojavi i električna izvedba Clubvana.  Pored ovog modela u Miniju razmišljaju o produkciji još tri nova automobila. 

Datum objave: 19/02/2012
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook