Naslovna > Auto moto sport > Mini Electric u ulozi ,,safety car-a“

Formula E

Mini Electric u ulozi ,,safety car-a“

Formula E će kao sigurnosni automobil koristiti modifikovani primjer potpuno električnog Minija sa kojim je britanska kompanija djelimično pokazala u kom pravcu bi mogli ići sportski električni automobili...

Za bezbjednost na stazi u Formuli E brinuo se BMW svih ovih godina. Najprije je na stazu poslat i8 Coupe, zatim se pojavila modifikovana verzija hibridnog sportskog automobila, a 2019. godine stigao je i8 roadster i tako postao prvi kabriolet na svijetu koji je bio u ulozi sigurnosnog automobila. Pomenuti roadster će sada dijeliti dužnosti sa električnim Minijem – Pacesetter. Debitovaće sljedeću trku u Rimu koja je na rasporedu od 10.-11. aprila.

 

 


Mini Electric Pacesetter dolazi sa unaprijeđenim električnim pogonskim sistemom, podešenim ovjesom i izgledom pravog sportiste po ugledu na John Cooper Works modele. Minijev ,,safety car“ i jeste upravo blagi uvid u električni ,,hot hatch“, koji je potvrđen i već je u fazi testiranja. ,,Ova ekstremna verzija  Mini Electric modela razvijena je kao sigurnosni automobil u Formuli E, pa očigledno nije namijenjena za upotrebu na javnim putevima. Ipak, otkriva jedan od pravaca koje bismo mogli preduzeti elektrifikacijom JCW modela“ – rekao je šef Minija Bernd Korber.

 


Mini tvrdi da težina pada za 130 kg u poređenju sa standardnim Electricom, pa tako sada ukupno iznosi 1,230 kg. Dijeta je najočiglednija iznutra, gdje je Mini sa dva sjedišta zadržao samo najvažnije stvari. Čak je i multimedijalni sistem zamijenjen panelom od ugljeničnih vlakana. Takođe se može pohvaliti nekim mehaničkim revizijama, pa tako snaga od 181 KS obezbjeđuje ubrzanje od 0 – 100 km/h za 6,7 sekundi uz obrtni moment od 280 Nm. Mini će sa Pacesetterom dijeliti dužnosti sa i8 Roadsterom, slična postavka koja je viđena ove sezone u Formuli 1, gdje se Aston Martin pridružio Mercedesu.

Datum objave: 01/04/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook