Naslovna > Automobili > Mini > Cooper > Mini za maksi uživanje
FOTO GALERIJA (5)

Predstavljamo – Mini Convertible

Mini za maksi uživanje

Popularni Mini konačno je dobio i dugo priželjkivani kabriolet model u Cooper i Cooper S izvedbi, za kojim će ovog ljeta sigurno ludovati mnogi ljubitelji vožnje sa vjetrom u kosi

Nakon 164.000 prodatih primjeraka širom svijeta, prva generacija planetarno popularnog Minija Convertible dobila je svog zamjenika, koji ne predstavlja ništa drugo do evoluciju vozačkog užitka i individualnog stajlinga karakterističnog za ovaj model. Sama evolucija dizajna nije finalizovana da nešto važnije promijeni u optičkom nastupu ovog modela, već u prvom redu da poboljša njegovu funkcionalnost i prilagodljivost različitim zadacima u svakodnevnoj vožnji. Opsežne izmjene doživjelo je sada posebno dorađeno ogibljenje, motori su postali jači i efikasniji, a bezbjednost je podignuta na stepenicu više, pri čemu je svakako najviše uticao novi sistem zaštitnih roll barova.

 

 

 

 

Osim nove palete boja i proširene ponude serijske i opcione opreme, čime su mogućnosti personalizacije sada dobile potpuno novi smisao, novi Mini Convertible poseban je i po premijum materijalima, te odličnoj završnoj obradi. Novi Mini Convertible sada se odlikuje i veoma izdržljivim soft-top krovom, sa integriranom kliznom funkcijom, koji će pouzdano štititi vozača i putnike i od najlošijih vremenskih uslova. I mehanizam Minijevog mekog krova zaslužuje sve pohvale, jer mu je potrebno samo 15 sekundi da ga spakuje u zadnji dio, pa čak i kada je automobil u pokretu do brzine od 30 km/h. Od ostale šminke otvoreni Mini dobio je i unikatni Openometar, odnosno instrument za mjerenje vremena i pređenih kilometara u vožnji sa spuštenim krovom. Ovaj neobični, ali i malo kome potrebni instrument, pozicioniran je iza upravljača, odnosno odmah uz uobičajeni pokazivač obrtaja motora.


 

U poređenju sa prethodnikom, nova verzija profitirala je i po pitanju prtljažnog prostora, koji se preklapanjem zadnjih sjedišta povećava na 660 litara, sasvim dovoljnih i za duže putovanje udvoje. Ovaj nivo svestranosti, inače teško ostvariv u kabriolet segmentu, omogućen je u prvom redu zahvaljujući inovativnom dizajnu i konstrukciji zaštitnih roll barova. U ovom slučaju on je izrađen iz jednog dijela, a postavljen je poprečno iza zadnjih sjedišta i to tako da ne opstruiše vidljivost unazad, seleći se automatski u gornji položaj samo u slučaju prevrtanja vozila. Novi Mini Convertible biće dostupan sa dvije varijante motora, 1.6-litarskim četvorocilindričnim benzincem sa potpuno varijabilnim menadžmentom ventila, koji pri 6.000 o/min ostvaruje maksimalnih 118 KS, te takođe 1.6-litarskom benzinskom jedinicom rezervisanom za Cooper S verziju, sposobnom da pomoću Twin-Scroll turbo punjenja i direktnog ubrizgavanjem goriva pri 5.500 o/min na prednju osovinu isporuči 172 KS.

Datum objave: 01/03/2009
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook