Naslovna > Automobili > Mitsubishi > Lancer > Mitsubishi Lancer završava životni put

Mitsubishi

Mitsubishi Lancer završava životni put

Mitsubishi, odnosno Alijansa Renault-Nissan pod čijim se krovom nalazi Mitsubishi, objavio je da neće biti nasljednika modela Lancer.

Za razliku od konkurentskog Subarua, koji ima usku saradnju s Toyotom, Mitsubishi napušta proizvodnju modela Lancer koji je ostavio dubok trag u istoriji automobilizma.
Trenutno aktuelna generacija predstavljena je 2007. ali pod oznakom modelske godine 2008. Proizvodnja će se zaustaviti u avgustu mjesecu ove godine te Lancer kao model neće imati zamjenu.
Fokus japanske fabrike automobila, koja se nedavno skrasila pod krovom Alijanse Renault-Nissan, bit će na crossover automobilima. Odluka je logična jer Mitsubishi nije od jučer što se proizvodnje terenaca i crossovera tiče.
Svjedoci smo i saradnje sa grupacijom PSA ali još nije jasno da li će se ista nastaviti jer je prvi čovjek Alijanse Renault-Nissan postao i prvi čovjek do sada nezavisnog Mitsubishija.

 


Kada projekt zaživi punim plućima očekuje se transfer tehnologije iz sličnih Nissanovih modela koji su već dokazali na tržištu.
Prvi koncepti trebali bi zaživjeti sredinom godine. Odmah po prestanku proizvodnje Lancera početi će priprema proizvodnih linija za nove modele.
Ovisno o interesima tržišta modeli će se pod značkom Mitsubishija plasirati na određena tržišta gdje naše svakako ne spada...

 

Datum objave: 06/01/2017
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook