Naslovna > Automobili > Nissan > Tiida > Mjerilo solidnosti
FOTO GALERIJA (13)

Test – Nissan Tiida Acenta 1.6

Mjerilo solidnosti

Mada izgled to ne sugeriše, japanski kompakt ispod lima krije mnoštvo pozitivnosti, zahvaljujući kojima bi mogao da posluži kao mjerilo solidnosti u kompaktnoj klasi...

Od 2004. Godine, kada je predstavljena u Japanu, Nissan Tiida je prodata u više od milion primjeraka, u čak 165 zemalja širom svijeta. Osim domaćeg japanskog tržišta najznačajniji udio u prodajnom saldu ostvaren je na kineskom, američkom, azijskom i od 2007. na zahtjevnom evropskom tlu. Kad čujete ovakav podatak vezan uz Nissan Tiidu, ne možete, a da se ne zapitate koliko ima istine u najomiljenijoj menadžerskoj poštapalici - „dizajn prodaje automobile“.  U poređenju sa evropskom konkurencijom, Tiida, čije ime na japanskom označava „nešto što se stalno mijenja“, nudi dizajn koji može da probudi samo dvije emocije - ljubav na prvi pogled ili apsolutnu odbojnost. Između ovakvih krajnosti teško je naći sredinu, a mi smo je našli u namjeni automobila. U potrazi za nadasve praktičnim vozilom, koje će biti sposobno da ispuni sve zahtjeve porodičnih ljudi širom svijeta, Japanci su se poslužili provjerenim lukavstvom i podredili vanjštinu unutrašnjosti. Neizražajan dizajn ni na jednom kontinentu nije oborio kupce s nogu, ali je zato praktična vrijednost prepoznata na svakom od njih. Da nije tako, Tiida nikada ne bi za samo tri godine ušla u klub „milionera“.

 

 

 

 


Najveća vrijednost Nissanovog kompakta, koji više nego uspješno koketira sa MPV vozilima, je unutrašnjost, koja nudi obilje prostora na oba reda sjedišta. U arhitekturi svih važnijih elemenata poput instrument table, središnjeg stuba, upravljača i obloga vrata dominira japansko funkcionalističko shvatanje. Takav pristup po mnogima je neuzbudljiv i monoton, ali je teško osporiti njegovu praktičnu vrijednost. Svi instrumenti su „školski“ raspoređeni, a suvišnih prekidača i zbunjujućih funkcija nema ni kod radija, a ni kod klima-uređaja, što je najčešći slučaj sa savremenijom konkurencijom.  Kad jednom uđete u automobil, već nakon nekoliko minuta osjećate se kao da ste u tom radnom okruženje proveli dugi niz godina. Na spiska pozitivnosti pod obavezno treba navesti i udobna sjedišta, koja su kod testnog modela bila presvučena na dodir ugodnom tkaninom uvjerljivog izgleda i strukture. Na zadnjoj klupi mjesta ima za tri putnika, s tim da u kombinaciji sa jednim manje dva uživaju u vrhunskom komforu. Zadnja klupa krije i ugodnu inovaciju - mogućnost uzdužnog pomjeranja za 24 cm, zahvaljujući čemu kapacitet prtljažnika varira od minimalne 272 do maksimalnih 425 litara.

 

 

 


Za pogon japanskog kompakta, koji se za potrebe evropskog tržišta proizvodi u Meksiku, odabran je 1.6-litarski agregat veoma tihog rada i ravnomjernog razvoja snage. Obećanih 110 KS vozač ima na raspolaganju već od niskih obrtaja, za šta je dijelom zaslužan i solidan petostepeni mjenjač, bez sportskih ambicija. Solidnošću odišu i upravljač, kočnice te udobno vješanje. Zbog nešto manje širine u odnosu na konkurenciju (Tiida 169,5 cm, VW Golf 177,9 cm, Ford Focus 183,9 cm), Nissanov kompakt se nešto više naginje u krivinama i tokom naglih izmjena pravca, ali sigurnost vožnje ostaje u granicama normale, što smo potvrdili i vožnjom na zahtjevnoj testnoj stazi. Početni model Tiide sa 1.6-litarskim agregatom i Visia paketom opreme, koji između ostalog uključuje ABS, EBD, NBAS sistem pomoći pri kočenju, klima-uređaj, podizače svih stakala, Radio CD... do registracije košta 29.974 KM.

 

 

Za testni model sa bogatijim Acenta paketom i metalik bojom (doplata 776 KM) do registracije je potrebno skupiti 33.328 KM. Za oko 3.000 KM više između ostalog dobijate automatsku klimu, vazdušne zavjese i bočne jastuke, putni računar, šest zvučnika, 15-inčne alu-naplatke, maglenke... Nissan Tiida ne spada u grupu najljepših kompakata, ali njeni prodajni rezultati širom svijeta potvrđuje da još uvijek ima kupaca, koji ne kupuju na prvi pogled. Njihovo iskustvo je najčešće višegodišnje, a vozački afiniteti skromni i svedeni na udoban i siguran transport. Za njih je Tiida idealan automobile, koji se ni po čemu ne ističe, ali nudi toliko solidnosti kao rijetko ko od konkurenata.

Datum objave: 19/06/2009
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook