Naslovna > Automobili > Mini > Cooper > Moderan automobil za njemačku policiju
FOTO GALERIJA (7)

Mini JCW Polizei

Moderan automobil za njemačku policiju

Stroga i revnosna njemačka policija dobila je moderno i zanimljivo ukrašen trovratni Mini u najjačem John Cooper Works izdanju sa 231 KS…

Policijski automobili, kao uostalom i većina ostalih službenih vozila obično izgledaju prešareno i nezanimljivo. Njihova „radna uniforma“ u najvećem broju slučajeva je višebojna sa dominantnim plavim, zelenim, crnim, bijelim i fluorescentno žutim nijansama čiji osnovni zadatak je da budu upadljive. Da odjeća policijskih automobila može biti i vizuelno prepoznatljiva, ali i mladalački opuštena najbolje je dokazao Mini sa svojom najnovijim modelom namijenjenim njemačkoj policiji, koji je izložen na sajmu specijalne opreme i vozila RETTmobil u gradu Fulda.
Kao osnova za policijski automobil uzet je najjači John Cooper Works model Minija koji je pogonjen 2.0-litarskim turbobenzinskim motorom sa 231 KS i 320 Nm obrtnog momenta. U kombinaciji sa šestobrzinskim ručnim mjenjačem to je dovoljno da Mini JCW od 0 do 100 km/h ubrza za 6,3 sekunde, dok istostepeni Steptronic automatik ovaj posao skraćuje na 6,1 sekundu.

 

Najveća brzina od 246 km/h za obje verzije garancija je da će novom Miniju njemačke policije biti veoma teško pobjeći u gradskim sredinama za koje je i uglavnom namijenjen. Da je spreman za najviše dinamičke domete Mini „Polizei“ pokazuje i sa opcionim 18-inčnim alu naplacima na koje su montirane gume dimenzija 205/40. Za sigurno kočenje zadužene su snažne Brembo kočnice, dok optimalan prenos snage obezbjeđuje elektronski kontrolisana blokada prednjeg diferencijala, a tu je i sistem adaptivnog vješanja sa dva režima rada: Sport i Comfort. Mini JCW njemačke policije krasi jedinstven stil ukrašavanja bez jasnih i pravolinijskih oblika. Sve izgleda kao da se neko brzopleto poigrao sa pištoljem za farbanje i opušteno nanio previše boje na limariju, pa je ona onda procurila na sve strane. Ovaj zanimljivi performans prate i simbolične poruke ispisane na bočnim i zadnjoj strani: „Als erster zur Stelle“ kojima njemačka policija poručuje prestupnicima u saobraćaju da je sa ovakvim službenim automobilom spremna na munjevite reakcije. Cijena ovog zanimljivog vozila nije objavljena, a mi podsjećamo da je startna cijena Mini JCW modela na njemačkom tržištu 29.900 eura.


 

Datum objave: 17/10/2018
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook